Välkommen till Sveriges #fikaidyll

I Strängnäs kommun finns flera prisbelönta och mysiga caféer i unika miljöer med ekologiskt och närproducerat utbud. Flera av caféerna finns också omnämnda i White guide.

Här är fikaidyllerna som är värda en omväg!

För öppettider se respektive hemsida.

Annas Hembageri, Mariefred

Annas Hembageri i Mariefred.Foto: Sofia MarceticPRESSBILD. Får användas i samband med text om Annas Hembageri. Fotografens namn måste alltid anges. Annas Hembageri i Mariefred. Annas Hembageri i Mariefred.Foto: Sofia MarceticPRESSBILD. Får användas i samband med text om Annas Hembageri. Fotografens namn måste alltid anges.

Foto: Sofia Marcetic

Utsett till Sveriges bästa café 2016-2017 och till Årets hållbara café 2018 av White Guide café. Bakar mustigt matbröd och här kan du fika med Annas berömda bullar och ekologiskt kaffe eller köpa med dig en fikakorg.

Annas hembageri hemsida
Om Annas hembageri i White Guide

Fröken Maräng

Fröken Maräng

I vårt kulturhus Multeum hittar ni Fröken Marängs kafé. Ett familjeföretag som serverar smörgåsar, lunch och fika. En rosa oas i kulturhuset.

Fröken Marängs Instagram

Grassagårdens café, Strängnäs

Grassagården

I Strängnäs finns en av de få borgargårdar i Sverige som är kvar på sin ursprungliga plats och gårdens äldsta delar är från 1600-talet. Caféet finns i flygelbyggnaden och om vädret är vacker kan du slå dig ned i uteserveringen på den charmiga innergården. Det finns även en museidel av gården som är öppen sommartid.  Säsongsöppet 24 mars-mitten december.

Café Grassagården hemsida

Kafé Klaver, Hedlandet Mariefred

Kafe Klaver

Foto: Cornelia Schauermann

"Hemma hos kafé" på landet där alla har möjlighet att njuta av platsen med utsikt över Mälaren, Gripsholms slott och Mariefred. . Kärleken till gästerna och råvarorna till maten står i fokus och ett hållbart tänk är en viktig del i arbetet. Säsongsöppet mars-november.

Kafé Klavérs hemsida

Bageri Speceri, Stallarholmen och Solberga handelscentrum

bakelser från Printz bageri

Här bakar man brödet på ekologiskt odlat spannmål. Både vid bageriet i Stallarholmen och vid filialen i Solberga finns cafédel för den som är fikasugen.
Bageri Speceri har nyligen bytt namn från Printz bageri.

Bageri Speceri hemsida
Om Bageri Speceri (Printz bageri) i White Guide

Två goda ting, Mariefred

fika två goda ting

En kombinerad butik/coffeshop där du kan njuta av en god fika i cafédelen. Här säljs även kaffe, the, choklad och lakrits med kvalitet framför massproduktion. Sommartid även italiensk glass och vintertid specialaren - Varm spansk choklad.

Två goda ting facebooksida
Om Två goda ting i White Guide

Tynnelsörutan - Nu har Strängnäs sitt egna bakverk

Bakverket Tynnelsöruta

Tynnelsöruta är namnet på bakverket som vann 500-årsresans bakverkstävling. Målet var att tävlingen skulle resultera i att kommunen får ett lokalt och unikt bakverk som representerar fikaidyllen Strängnäs kommun.

Den 6 maj 2023 enades juryn om att kommunens nya gastronomiska landmärke heter Tynnelsöruta. Kreatören bakom bakverket är Oskar Nyström på Hornuddens trädgård.

Läs mer och hitta receptet här

Här finns fler mysiga caféer

Se hela listan med caféer i Strängnäs kommun.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 oktober 2023