I vikingarnas spår

Tanken var kanske en tripp till Rom för att uppleva en storstad fylld av kultur. De 4 Mälarstäderna Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås är inte Rom men utbudet av historia finns även här. Ta en tur med bil, båt eller cykel i vikingarnas spår i dessa fyra städer. I år är sommaren då vi upplever det som finns på nära håll och blir goda ambassadörer för vårt område. Vi ger dig tipsen runt Mälaren, du skapar rutten och väljer färdmedel som passar dig bäst.

Ingvarstenen Gripsholm Mariefred

Runsten vid Gripsholms slott

Vid Gripsholms slott står en av Sveriges mest kända runstenar, den så kallade Ingvarstenen.

Läs mer om runstenen här

Selaön Stallarholmen

Mälsåkers slott cyklister

Selaön - Sveriges största insjö-ö, är en av Sveriges mest fornminnesrika trakter med många runstenar och gravhögar. De mest kända gravfälten är Åsa och Östa. På Selaön finns även Mälsåkers slott. Det är broförbindelse mellan fastlandssidan och Selaön så du tar dig enkelt hit. Ett tips är att även besöka Gula Industrihuset i Stallarholmen.

Läs mer om sevärdheter här Läs mer om restaurang och café här

Sundbyholm Eskilstuna

Sigurdsristningen

Det finns mycket att upptäcka i denna oas. Allt från en härlig sandstrand till den världsberömda Sigurdsristningen som i mer än 1000 år berättat sin historia samt Sundbyholms gästhamn som fler gånger blivit utsedd till Sveriges bästa. Bo kvar en natt på Sundbyholms slott och har du cykeln med dig är tipset att ta en tur in till Eskilstuna och på vägen uppleva turen "cykla i runornas spår".

Läs mer om Sundbyholm här

Anundshög och Frösåkers brygga Västerås

Anundshög Västerås

Anundshög är en av Sveriges främsta formlämningsområde med Sveriges största gravhög samt runsten från 1000 talet och fem skeppsättningar. Här finns audioguider på flertal språk och Café Anund som serverar hembakat fika i en historisk miljö.

Läs mer om Anundshög här

Frösåkers brygga Västerås

Frösåkers brygga, Strosa runt och kika på alla båtar. Allt från små roddbåtar till den stora koggen som ligger i Frösåkers hamn. Välkommen att kliva ombord på koggen eller önskar du ro en liten vikingabåt så går det också bra. Smaka ders hemgjorda glass, den i sig är värd resan hit.

Läs mer om Frösåkers brygga här

Fjärdhundraland Enköping

Fjärdhundraland gårdsbutik

I Fjärdhundraland samlas härliga upplevelser i en levande landsbygd med historia och naturupplevelser. Här möts du av småföretagande kaféer, boende och gårdsbutiker. Det spelar med andra ord ingen roll om du vill uppleva historiens vingslag, den härliga naturen eller om det är hantverk och närodlad mat som gäller. I Fjärdhundraland finns allt det så du kan bara njuta av livet!

Läs mer om Fjärdhundraland här

Mälaren binder oss samman!

M/S Havsörnen på Mälaren

Det som binder oss samman är Mälaren, Sveriges tredje största sjö.

Rederi Mälarstaden trafikerar alla våra städer med olika båtkryssningar och cykel kan du självklart ta med dig.
Läs mer om båttrafiken hos Rederi Mälarstaden här

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 juni 2020