Boka en unik måltids- och naturupplevelse

Här hittar du några tips på unika upplevelser i vår natur. Några av dem inkluderar både upplevelse och måltid eller fika. Några är möjliga att göra året runt och en del är anpassade för sommarsäsongen. Här finns också några tips på upplevelser att göra på egen hand.

De organiserade upplevelserna bokas direkt hos respektive arrangör och arrangören är ansvarig för aktivitetens genomförande.

Saknar du någon upplevelse i listan och vill tipsa oss kan du göra det på: turism@strangnas.se

Kanotkungen, Naturkraft, Emma grön

Foto: Martin Olson

Food journey through the wilderness

Sveriges bästa upplevelse i naturen 2020,
enligt ”360° Eat Guide”.

Följ med på en avkopplande smakupplevelse för alla sinnen i den Sörmländska naturen. Guidning med lätt vandring och historiska berättelser över platsen. Turen avslutas gemensamt vid elden där ni får en måltid med Sörmländska smaker tillagade över öppen eld.
För bokade grupper. Går att boka året runt.

Läs mer om Food journey på Kanotkungen hemsida

Skomakargården och Sweden experience tours

Skomakargården

Bo i det mysiga och personliga Skomakargården bed & breakfast i Mariefred och kombinera den upplevelsen med en personlig privat guidad vandring i Marvikarnas naturreservat samt fika vid Skottvångs gruva.
Eller boka ett två-dagars paket där du får en heldag med upplevelse av natur och kultur, dag två upptäcker du Mariefred på egen hand. Bokar gör du via Sweden experience tours.

Läs mer om vandringspaketen på Sweden experience tours hemsida

Upplev vildmarken, bo i Skumbo och vandra på Sörmlandsleden.

Skumbo, boende vid Skottvång

Här kan familjen hyra hela Skumbo för sig själva, gå i skogen, bo över, elda i kaminen och här finns vedeldad bastu. Vid Skottvång utgår två rundslingor av Sörmlandsleden. Fornborgsrundan som är cirka 4 kilometer och Stenhuggarmon som är cirka 9 kilometer lång.

Strax intill ligger Skottvång gruvas restaurang öppet fredag kväll, lördag kväll (musikkonsert) samt söndag (dagtid) med matservering och picknickkorgar. Sommartid öppet dagligen, september stängt.
Passa på att kika in i gruvmuseet också om det är öppet.

Läs mer på Gruvföreningens hemsida

Åkers bergslag utsiktspunkt

Minibreak med camp

Paketarrangemang som inkluderar bland annat vandring längs Sörmlandsleden eller paddla kanot på Marvikarna. Arrangören har även cykelpaket som inkluderar fler dagar.

Vandring

2 dagars vandringspaket från Åkers styckebruk till Gnesta med en natts camping vid Klämmingen.

Paddla

2 dagars paddlingspaket från Åkers styckebruk till Gnesta med en natts camping vid Klämmingen.

Läs mer om Minibreak med camp på Nordic Trails hemsida

Annas Hembageri i Mariefred.Foto: Sofia MarceticPRESSBILD. Får användas i samband med text om Annas Hembageri. Fotografens namn måste alltid anges. Annas Hembageri i Mariefred. Annas Hembageri i Mariefred.Foto: Sofia MarceticPRESSBILD. Får användas i samband med text om Annas Hembageri. Fotografens namn måste alltid anges.

Foto: Sofia Marcetic

Picknickpaket hos Annas hembageri

Vill du ta en fika i det fria kan du köpa picknickpaket hos Annas Hembageri i Mariefred. Personalen i bageriet tipsar gärna om sina favoritplatser för picknick i och kring Mariefred.

Läs mer om picknickpaketet på Annas hembageri hemsida

Alpackor

Gå på promenad med alpackor

Hos Krusius alpackor på Selaön utanför Stallarholmen kan du gå på promenad med alpackor. Under promenade får ni berättat om alpackorna, dess egenarter och specialiteter. Kaffe med dopp avslutar promenaden.
På gården finns även möjlighet till boende i stuga.
Går att boka året runt.

Läs mer om Alpackapromenad på Krusius alpackors hemsida

Vandrare på Sörmlandsleden

Vandra i vildmarken Åkers bergslag på egen hand

Några av Sörmlandsledens vackraste delar passerar genom Åkers bergslag. Vid Skottvångs gruva finns två rundslingor, en på 4 kilometer och en på 9 kilometer. Vid gruvan finns en restaurang där du kan köpa med matsäck eller picknickkorg och här finns ett gruvmuseum som är öppet sommartid.
Restaurangen har vintertid öppet fredag kväll, lördag och söndag dagtid och sommartid dagligen.
Enklaren övernattning finns vid Skottvång och även vid Krampans gård i närheten.

Läs mer om rundslingorna vid Skottvång på Sörmlandsledens hemsida
Läs mer om restaurangen Skottvång på Skottvångs gruvas hemsida
Läs mer om övernattning i gruvbyn och om gruvmuseet på Gruvföreningens hemsida

Cykla på egen hand på vackra Selaön

Upplev Sveriges största insjö-ö på cykel! 
På Selaön finns två cykelleder som är cirka 20-30 kilometer vardera. Ytterselö leden passerar vackra Mälsåkers slott som är öppet för besökare sommartid. Lederna startar i Stallarholmen och om du vill cykla mer så finns även två leder som går på fastlandssidan. I Stallarholmen finns serviceutbud med ICA, Gripens värdshus, pizzeria och ett par bagerier. Och missa inte Gula Industrihuset som är ett kreativt sätt att använda en gammal industribyggnad.
Läs mer och ladda ned kartorna över cykellederna på vår sida Cykla

Vandra på Fogdöns Pilgrimsled

Vandra på mindre grusvägar och stigar, över öppna fält och genom skog.
Leden startar vid Eskils källa, går över Fogdön och slutar vid Björsund uppdelad på tre etapper. Det finns en anslutande etapp, S:t Eskil, som går från Strängnäs domkyrka till Eskils källa. Just nu arrangeras inga organiserade vandringar på grund av pandemin men vandra gärna på egen hand, kartor finns att ladda ned på Pilgrimsledens hemsida.

Läs mer om Pilgrimsleden på Vårfruberga församlings hemsida

Fler naturupplevelser hittar du här!

Läs mer på sidan Natur & Äventyr

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 juni 2022