Cyklar ombord på buss, tåg och båt

Kan man ta cykel med ombord på bussen, tåget eller båten? Här har vi samlat information om vad som gäller.

Sörmlandstrafikens bussar

På landsbygdsbussen får du ta med dig cykel i mån av plats (maximalt två cyklar per buss). Det kostar ingenting extra. Cykeln ska fästas på bakstammen av bussen eller förvaras i bagageutrymmet under bussen. Cykeln ska placeras enligt förarens anvisningar och du som resenär fäster och tar ned din cykel på egen hand. Notera att elcykel inte får medtagas.
Sörmlandstrafikens hemsida

Mälartågen

I varje tåg finns plats för upp till sex cyklar. Cykel kan därför tas med i mån av plats. Det går enkelt att fästa cykeln vid hållare i väggen så att du reser tryggt och säkert med din cykel. Det är inte bokningsbart och man får ta med max en cykel per resenär.
SJ hemsida

S/S Mariefred

Sommartid trafikerar S/S Mariefred sträckan Stockholm-Mariefred. Det är populärt att kombinera sin cykeltur med en resa med ångbåten. Det kostar 30 kronor utöver passagerarbiljetten att ta med sig cykel ombord. Vi rekommenderar att man är på plats senast 15 minuter innan avgång då de brukar ta ombord cyklarna först.
S/S Mariefreds hemsida

Rederi Mälarstaden

Båttrafiken utgår från Västerås och trafikerar en rad städer och besöksmål runt Mälaren. Under sommaren kommer rederiet ha 8 platser för cykel ombord på respektive båttur och platserna är bokningsbara via rederiets hemsida.
Rederi Mälarstaden hemsida

Pendeltåg Gnesta eller Södertälje till/från Stockholm

Det är möjligt att ta med cykel ombord. Se SL:s regler för cykel ombord på pendeltåg, Saltsjöbanan och pendelbåtarna.
SL hemsida


Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 mars 2021