Sevärdheter i Mariefred

Historiens vingslag präglar småstadsidyllen Mariefred. Här kan du strosa i små gränder med charmiga 1700 och 1800-talshus.

Sommar Mariefred från ovan med Gripsholms slott och Mälaren.

Gripsholms slott

I Vasaborgen Gripsholm ryms en fyrahundraårig historia. Vandra genom de vindlande gångarna på egen hand eller följ med på en av de guidade visningarna. Några av höjdpunkterna är Hertig Karls kammare och Gustav III:s teater. För barn och familj finns sommartid familjevisningar och på egen hand kan man gå på bildjakt, det finns två att välja mellan "modesafari" eller "skäggjakt".
Hemsida: gripsholmsslott.se

Museijärnvägen

Museijärnvägen

Res med äkta ångloksdragna tåg på de smalaste spåren som funnits för allmän tågtrafik. Under sommarsäsongen går tågen från Mariefred till Läggesta, Hedlandet och Taxinge Näsby. Trafik även vid speciella evenemang, till exempel vid julmarknaderna i Taxinge slott och Mariefred.
Hemsida: oslj.nu

Leksaker staplade på varandra i POM Gallery gårdsplan.

POM Gallery

POM Gallery visar ny ung konst med fokus på måleri. Galleriet följer utvecklingen på konsthögskolor och visar utvalda konstnärer. Framtidens stjärnor! För aktuella utställningar och öppettider, se galleriets hemsida.
Hemsida: pomgallery.se

Kvinna som står bredvid en butik med människor i bakgrunden.

Mariefreds stadskärna

I den välbevarade stadskärnan finns många små butiker, restauranger och caféer. Staden fick sina stadsprivilegier 1605 och många av husen är från slutet av 1700-talet eller 1800-talet. Är du intresserad av stadens historia kan du följa med på en guidad stadsvandring under sommaren eller gör en stadsvandring på egen hand med hjälp av vår karta , 207 kB..

Konststaketet vid Gripsholms värdshus

Konststaketet Sverige 500 år

Konststaketet finns vid Gripsholms värdshus och här kan du se 71 motiv som avbildar olika historiska händelse från 400- talet fram till idag.
Läs mer om motiven och lyssna på berättelsen bakom dem genom att scanna en QR- kod. Berättelserna är inlästa av Herman Lindqvist och Jim Sjöberg.
Hemsida: sverige500ar.se

Callanderska gården

Callanderska gården

En färgargård i Mariefred från 1780 talet med vacker trädgård. Mitt i centrala Mariefred ligger stadens hembygdsmuseum som visar hur ett borgarhem såg ut vid förra sekelskiftet. Öppet sommartid och för bokade grupper året runt.
Genom ett samarbete med Gripsholms värdshus finns sommartid här ett Schweizeri i trädgården där man kan fika och äta lättare rätter.
Hemsida: hembygd.se/mariefred

Hjorthagen

Naturreservatet Hjorthagen

Hjorthagen har sedan 1600-talet varit en mark som betats och tillhört Gripsholms Kungsladugård. Idag används hela reservatet som betesmark för cirka 100 dovhjortar. Området är ett populärt strövområde både för de lokalt boende och för besökare.
Hemsida: gripsholmsslott.se/hjorthagen

Mariefreds kyrka

Mariefreds kyrka

Kyrkan byggdes 1624, eldhärjades 1682 och efter restaurering togs den åter i bruk 1701. Vissa kallar den för "drottningarnas kyrka" eftersom två änkedrottningar, Kristina d:ä och Hedvig Eleonora, bidrog med medel till byggnation av kyrkan.
Hemsida: svenskakyrkan.se/mariefred

Kärnbo kyrkoruin, Mariefred.

Kärnbo kyrkoruin

Den första kyrkan i Mariefred uppfördes vid 1100-talets slut, men övergavs när den nya kyrkan stod färdig 1624. Ruinen konserverades på 1920- talet för att säkra den vackra ruinens kvarvarande. Årligen hålls flera gudstjänster, dop och vigslar i ruinen.
Hemsida: svenskakyrkan.se/mariefred

S/S Mariefred på Mälaren

S/S Mariefred

Upplev en sjöresa på vackra Mälaren med ett 120-årigt ångfartyg. S/S Mariefred byggdes 1903 för traden Stockholm - Mariefred. Trafik under sommarsäsong då hon på helger och onsdagar även går i trafik till Taxinge Näsby och det välkända "kakslottet".
Hemsida: mariefred.info

Slott & Ånga

Slott & Ånga

Sommartid kan du göra en rundtur med ånglok och ångbåt från Mariefred till Taxinge slott. Du kombinerar färdsätten med ångbåt och ångtåg i resan mellan Mariefred och Taxinge tur och retur. Välj om du vill starta din resa med Museijärnvägen eller med S/S Mariefred.
Hemsida: oslj.nu

Här finns mer att se & göra! Upptäck även sevärdheter i våra andra kommundelar, Strängnäs, Stallarholmen och Åkers styckebruk.
vår sida Se och göra hittar du fler tips på besöksmål och aktiviteter.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 mars 2024