Sevärdheter i Stallarholmen

Den vackra naturen och de slingriga småvägarna runt om i Stallarholmen gör det perfekt för härliga utflykter.

Samhället sträcker sig både på fastlandssidan och på Selaön som är en av Sverige mest forminnesrika trakter. Fastlandet och ön binds samman av en bro.

Mälsåkers slott är ett av Sveriges ståtligaste barockslott, vackert beläget precis vid Mälaren, på Sveriges största insjö-ö Selaön.

Mälsåkers slott

Ett vackert barockslott som är beläget på Selaön i Mälaren. Slottet har en spännande historia från Sveriges stormaktstid till Norskt hemlighetsmakeri under 2:a världskriget. Sommartid är slottet öppet för besökare och här ges konserter och visas konstutställningar.
Hemsida: malsaker.nu

Gula Industrihuset

Gula Industrihuset

Besök Stallarholmen och se hur man på ett kreativt sätt kan använda en tidigare fabrik. Här finns Bageri Speceri, ett prisbelönt vedugnsbageri med café och butiker med tydligt fokus på återbruk, lokal och ekologisk produktion.
Hemsida: gulaindustrihuset.se

Åsa Gravfält

Åsa gravfält

Gravfältet som ligger på Selaön är ett av Södermanlands största bevarade gravfält från yngre järnåldern. Den mest kända fornlämningen är en skeppssättning av ursprungligen 24 resta stenar, kallad Åsa domarsäte. Om våren lockas många besökare för att beskåda den sällsynta och fridlysta backsipporna som blommar här.

Toresunds kyrka

Bild: Toresunds kyrka

De tre kyrkorna - Toresund, Ytterselö och Överselö

Stallarholmen har tre kyrkor. Två av dem ligger på ön Selaön, Ytterselö kyrka och Överselö kyrka. Båda kyrkorna är från tidig medeltid. Toresunds kyrka som ligger på fastlandssidan om Stallarholmen är från 1100-talet och byggdes för att bli gravkyrka till Stureätten.
Hemsida: svenskakyrkan.se/stallarholmen

Här finns mer att Se & göra! Upptäck även sevärdheter i våra andra kommundelar, Mariefred, Strängnäs och Åkers styckebruk.
vår sida Se och göra hittar du fler tips på besöksmål och aktiviteter.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 februari 2024