Sevärdheter i Strängnäs

Strängnäs är den ”Dynamiska idyllen”. Här finns den charmiga småstadsatmosfären vid Mälaren kombinerad med ett dynamiskt affärs- och näringsliv.

Staden har anor från vikingatiden och den välkända domkyrkan där Gustav Vasa valdes till kung.

Strängnäs Domkyrka

Strängnäs domkyrka

Vår vackra domkyrka, med anor från 1200-talet, är en dominerande byggnad i Strängnäs. Bland sevärdheterna finns bland annat högkorets båda altarskåp tillverkade i Bryssel och Karl IX:s gravmonument och begravningsregalier.
Hemsida: svenskakyrkan.se/strangnas

Arsenalen

Arsenalen

Ta med dig familjen och upplev årtionden av fascinerande militärhistoria med fordon både på band och hjul. Museet är fyllt med upplevelser, berättelser och för barnen kluriga knep. Arsenalen ligger i Härad, cirka 6 kilometer utanför Strängnäs.
Hemsida: arsenalen.se

Ulvhälls hällar

Ulvhälls hällar

Konstpark vid Mälaren som gör det möjligt att komma nära både konsten och vattnet. Utomhusutställning från mitten av maj till slutet av september. Slingan är tillgänglig året runt.
Facebooksida: ulvhallshallar

Kvarnen Strängnäs

Strängnäs väderkvarn

Väderkvarnen på Kvarnkullen byggdes år 1855 och är av holländsk modell. Under sommaren öppnas kvarnen upp för besökare och vissa dagar visar kvarnexperter från hembygdsföreningen Strängnäs Gille.
Hemsida: strangnas.se/kulturhistoria

Grassagården höst

Grassagården

Mitt i Strängnäs finns en av Sveriges få bevarade borgargårdar som ligger kvar på sin ursprungliga plats. Gårdens äldsta byggnad härstammar från tidigt 1600-tal. Familjen Grass drev under 1700-talet en krog på gården, därav namnet Grassagården. Idag finns här en museidel som visas sommartid och ett café som har öppet året runt.
Hemsida: strangnas.se/kulturhistoria

Fyra personer går en promenad i det röda kvarteret

Röda kvarteren

Kvarteren väster om domkyrkan ner mot Västerviken och runt Kvarnen. De här delarna av staden är dom som klarade sig undan den stora stadsbranden 1871. Här finns Strängnäs äldsta gata, Lillgatan med sina kullerstenar och raden av "borgmästarstenar" i mitten. Gå en promenad på egen hand eller följ med på någon av sommarens guidade turer.
Karta "en stadsvandring på egen hand" kan du ladda ned här , 319 kB.

Västerviken Strängnäs

Västerviken och Visholmen

Strandpromenad, restauranger, bad och lekplats. Ät och drick gott, titta på folkvimlet och båtarna i Västerviken. Flanera längs den vackra strandpromenaden som går förbi Västerviken och ut på Visholmen med strandbad, tennisbanor och minigolf sommartid.

Vy från Kungstornet

Kungstornet

Utsiktstorn på Långberget i Strängnäs. Klättra upp i Kungstornet på Långbergets topp och njut av utsikten. Står man på Kungstornets tredje etage är man 61,5 meter över havet och har en milsvid utsikt. Själva tornet är 11 meter högt.

Roggeborgen vår

Roggeborgen

Roggeborgen uppfördes under biskop Kort Rogges tid i Strägnäs (1479-1501).
Från 1626 till mitten av 1930- talet var byggnaden säte för Strängnäs Gymnasium. I Roggeborgen finns sedan 1968 Roggebiblioteket, som är en sektion av Kungliga Biblioteket. Roggebiblioteket visas vid några tillfällen per år. För övriga besök krävs förbokning.
Hemsida: kb.se/besok-och-anvand/roggebiblioteket

Bo Setterlinds park

Bo Setterlinds park

Park med minnessten över hovpoeten Bo Setterlind. Hovpoeten och Psalmdiktaren Bo Setterlind levde och verkade under större delen av sitt liv i Strängnäs. Vid Östra Strandvägen finns en liten park med en minnessten.

Ekotemplet

Ekotemplet

På Nabbkullen finns en rosa byggnad som kallas för Ekotemplet. Byggnaden uppfördes 1819 som ett lusthus i form av ett grekiskt tempel. Idag används byggnaden till bland annat vigslar och andra tillställningar. Ta dig uppför trapporna till toppen av kullen och njut av den oslagbara utsikten.

Här finns mer att se & göra! Upptäck även sevärdheter i våra andra kommundelar, Mariefred, Stallarholmen och Åkers styckebruk.
vår sida Se och göra hittar du fler tips på besöksmål och aktiviteter.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 februari 2024