Stadsvandringar och GPS Quiz

Stadsvandring på egen hand eller följ med på någon av de guidade turerna som ges på sommaren. Gå en ljudvandring eller utmana varandra på en GPS Quiz. Eller boka en av våra Greeters som visar Strängnäs på sitt sätt.

Gyllenhjelmsgatan

Boka en Greeter, Strängnäs

Upptäck Strängnäs stad tillsammans med en Strängnäsbo på en personlig och gratis tur i stadens lokala stadsdelar. Strängnäs Greeters är stolta över Strängnäs. De är lokalbor som vill visa dig sin stad och dela med sig av sin kunskap. Att träffa en Greeter vänder sig till enskilda besökare och man får vara maximalt 6 personer.
Hemsida och bokning: strangnas.se/greeters

Gör din egen stadsvandring

Ladda ned PDF dokument med kartbild och beskrivande text om olika sevärda platser i Mariefred eller Strängnäs.

Strängnäs karta, svensk , 319 kB.
Strängnäs karta, engelsk-tysk , 551 kB.

Mariefred, svensk-tysk , 207 kB.
Mariefred, engelsk-tysk , 209 kB.

Storyspot Strängnäs

Storyspot, ljudvandring

Lyssna på lokala historier i Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk. I appen Storyspot kan du ta del av lokala berättelser om händelser och personer i Strängnäs kommun. Bland annat "De stulna regalierna" i Strängnäs. Har du en egen historia om en plats att berätta och som du vill dela med dig av? Då kan du lägga in den i Storyspot! Appen laddar du ned gratis via App Store eller Google Play.

Stadsvandringar

Är ni en grupp och vill boka en guidad stadsvandring. Se vår sida Guidade turer för grupper

Guidad stadsvandring Strängnäs

Under sommaren kan man gå en guidad historisk stadsvandring i Strängnäs på lördagar. Vandringen arrangeras av Guideföreningen Strängnäs-Mariefred i samarbete med Företagarföreningen Mitt Strängnäs. Datum och tid för vandringen publiceras i vår evenemangskalender:
strangnas.se/evenemang

Guidad Stadsvandring Mariefred

Under sommaren på lördagar kan man gå en guidad stadsvandring i Mariefred. Vandringen arrangeras av Mariefreds hembygdsförening. Datum och tid för vandringen publiceras i vår evenemangskalender:
strangnas.se/evenemang

Dramatiserad stadsvandring Strängnäs

En vandring genom Strängnäs historia med dramatiserade scener längs vägen.
Under den två timmar långa vandringen kommer du bland annat att få träffa Gustav Vasa, Augusta Widebeck och uppleva den stora branden år 1871.
Vandringarna genomförs 6-7 torsdagskvällar på sommaren och biljetterna säljs via tickster.com
Facebooksida: dramatiserade stadsvandringar i Strängnäs

Temavandringar

Under sommarsäsongen brukar det även ges tema-vandringar. Till exempel
"I Majas fotspår" och "Deckarvandring" i Strängnäs och "Kyrkogårdsvandring" i Mariefred. Datum och tid för dessa vandringar publiceras i vår evenemangskalender.

strangnas.se/evenemang

Lurblåsaren

Konstpromenad i Strängnäs

Vandra runt i de centrala delarna av Strängnäs och lär dig mer om den offentliga konsten. Spännande konstverk under cirka en timmes gångpromenad. Möt en Tjockmage och säg hej till en Sjöjungfru.

Här hittar du information och karta över Konstpromenad

Röda skyltarna, Månssons trädgård

Historien i Sörmland, utomhusutställning

Strängnäs

Här berättar skyltarna om kyrka och staten i Sverige och de starka banden däremellan. I Strängnäs finns röda skyltarna på 53 stolpar. Du behöver inte följa numreringen, texterna är fristående.

Åkers styckebruk och Åkers bergslag

Här berättar skyltarna om järnets väg från malm till kanon. De 48 röda skyltarna finns på olika platser: inne i samhället, vid styckebruket, vid Skottvångs gruva och på några platser till. Texterna är fristående och behöver inte läsas i nummerordning.

Hemsida: sormlandsmuseum.se

GPS Quiz i Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk

Utmana familjen, kollegorna, grannar eller vänner på en GPS Quiz! Vem får flest rätt på de lokalt förankrade frågorna. Finns för såväl barn som vuxna.
Här hittar du hur man gör!

Bruksmiljö Åkers styckebruk

Historiequiz i Bruksmiljö, Åkers styckebruk

En vandring i Bruksmiljön längs ån och fallen vid Åkers styckebruks gamla industrimiljö. Vandringen tar cirka 30 minuter och utgår från grindarna vid herrgården. Vid grindarna hittar du en QR kod så att du kan ladda ned frågorna till din mobil.
Här hittar du Historiequiz

PAX vandring

PAX vandring i Mariefred, ljudvandring och karta

Följ med på en vandring genom korpbröderna Alrik och Viggos Mariefred. Har du läst PAX böckerna och vill lyssna och se miljöerna där böckerna utspelar sig? Sätt på telefonen, plugga in hörlurarna och bege dig till Runstenen vid Gripsholms slott. Du hittar ljudvandringen i appen PAX (HiStory) och karta kan du ladda ned på vår sida om PAX.
Hemsida: strangnas.se/pax

Forntidsvandringar

Länsstyrelsen i Södermanland har tagit fram ett antal vandringar med folder som finns på flera språk. En av vandringarna finns i Strängnäs. Folder kan du ladda ned via Länsstyrelsens hemsida.
Hemsida: lansstyrelsen.se

Hälsans stig

Hälsans stig i Strängnäs på cirka 4 kilometer och i Mariefred på cirka
7 kilometer.

Ladda ned karta Strängnäs
Ladda ned karta Mariefred , 1 MB.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 mars 2023