Texter om Strängnäs kommun

Här delar vi inspirerande texter som kan användas när du vill berätta om Strängnäs kommun i din marknadsföring.

Du kan kopiera och använda dem som introduktionstexter eller utgå ifrån dem när du ska berätta om Strängnäs kommun i din marknadsföring. Texterna utgår ifrån våra fyra kommundelar eller utfrån våra teman.

Strängnäs kommun som destination

Här en text som beskriver hela kommunen:

Välkommen till vår dynamiska idyll!

Slott, herrgårdar och charmiga småstäder med närhet till Mälaren.

Gripsholms slott, Mälsåkers slott och Strängnäs domkyrka ger en inblick i Sveriges historia. Naturen runt Åkers styckebruk lockar den friluftsintresserade med Sörmlandsleden och möjlighet att glida fram i en kanot i Marvikarna.

Pilgrimsleden på Fogdön som möter Gyllenhjelmsleden från Eskilstuna, är populär både för vandrare och cyklister och på Selaön finns lämningar från vikingatiden såväl som flera cykelleder.

Njut också av Strängnäs och Mariefreds pittoreska stadskärnor. Med Mälaren mitt i stan är det alltid liv och rörelse längs strandpromenaderna och passa på att upptäcka ett charmigt affärsliv i kombination med caféer och restauranger.

Befolkningsmängd (2022)

Antal invånare i hela kommunen: 38.000


Kommundel (22-12-31)

Antal invånare

Strängnäs

15 700

Mariefred

7 000

Åkers styckebruk, inklusive Länna

4 600

Stallarholmen

4 000


Senaste siffrorna om befolkningsstatistik hittar du på sidan Befolkningsmängd Strängnäs kommun.

På vår webbplats hittar du också information om
historiska årtal i Strängnäs kommun.

Besöksmål


Största besöksmål

Antal besökare per år (2023)

Gripsholms slott

60 978

Strängnäs domkyrka

37 388

Arsenalen, försvarsfordonsmuseum

26 374

Museijärnvägen

22 061

Ulvhälls hällar

15 000

Evenemang


Mest besökta evenemang

Antal besökare * (2023)

Strängnäs Marknad, oktober
Strängnäs

30 000

Nationaldagsfirande Strängnäs, 500 års resan **

30 000

Sommarfestdagar Strängnäs3-5 juni, 500 års resan

30 000

Nordiska Mästerskapen i Food Truck, Mariefred,
2 dagar

10 000

Vikingafestival Stallarholmen, 3 dagar

4 500

* siffror för antal besökare på utomhusevenemangen är en uppskattning från respektive arrangör.
** 2023 uppmärksammades att det var 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung i Strängnäs.

Andra stora återkommande evenemang: Ångans dag i Mariefred, Midsommarfirande, Mariefreds julmarknad, Strängnäs julmarknad

Alla evenemang hittar du i vår evenemangskalender.

Våra kommundelar

Här hittar du kortfattade texter som beskriver våra olika kommundelar som besöksmål.

Strängnäs – en småstadsidyll vid Mälaren.

Här tronar domkyrkan och väderkvarnen högt över staden, bland vackra hus och gränder med kullersten. Allt med strålande sjöutsikt. I Strängnäs är det lätt att njuta av det goda i livet, med storslagen natur, mat från det sörmländska skafferiet och ett rikt kultur- och näringsliv. Här förenas spännande historia och framtid, unika shoppingmöjligheter och evenemang året runt. Bara en timme från Stockholm!

Varmt välkommen till Strängnäs!

Mariefred - Idyllen som bjuder på mer!

En stad som myllrar av saker att uppleva året om. Gripsholms slott, ångbåt och ångtåg och den charmiga stadskärnan lockar besökare från hela världen. Staden är också känd för sina många evenemang. Det är här du kan prova maträtter från världens alla hörn under Nordiska mästerskapen i Food Truck, köpa lokala råvaror från Bondens egen marknad och på SM för Gatumusikanter njuta av musik i varje gathörn i staden.

Historiens vingslag präglar småstadsidyllen Mariefred. Här kan du strosa i små gränder med charmiga 1700 och 1800-talshus.
Det är framförallt två faktorer som gjort att Mariefred uppstått just här, slottet Gripsholm och klostret Pax Mariae. Av klostret finns numera inga lämningar kvar ovan jord medan slottet i desto högre grad dominerar sin omgivning.

Varmt välkommen till Mariefred!

Stallarholmen - En fin mix av upplevelser!

Fika och handla i Gula Industrihuset, besök Mälsåkers slott eller våra tre medeltidskyrkor, njut av utsikten vid Åsa gravfält, cykla på våra leder, lägg till vid gästhamnen och ät på värdshuset, gå på promenad med alpackor eller gästa våra populära evenemang.
Stallarholmen kan visa upp en fin blandning av upplevelser för alla smaker. Är du bara här för att koppla av erbjuder orten ett par vackra badplatser, flera matställen, caféer och inte minst ett underbart läge med Mälaren inpå knuten.


Varmt välkommen till Stallarholmen!

Åker – bruksorten med vildmarken runt hörnet

Åkers styckebruk ligger vid sjön Visnaren på kanten till Åkers Bergslag. Här breder stora skogar ut sig med fina vandringsleder och Sörmlandsleden där du vandrar genom den unika bruksmiljön, ut på stigar, förbi gruvor och genom två naturreservat. Eller hyr en kanot och paddla genom Visnaren och de trolska Marvikensjöarna. När isarna ligger är det långfärdsskridskor som gäller. Här finns gått om sjöar varav flera med ädelfiske.

I en byggnad från 1700-talet finns Åkers Bruks- och hembygdsmuseum som berättar om brukens och bygdens historia. Den gamla masugnen mittemot herrgården rymmer idag flera äldre arkiv.

Varmt välkommen till Åkers styckebruk!

Sörmland - Sveriges slottsdestination

I Sörmland har aktörer, företag, kommuner och regionen gemensamt bestämt att ta en position som Sveriges slottsdestination. Vi jobbar med fyra profilerande teman som syftar till att skapa minnesvärda upplevelser för besökarna. Här är våra teman: Kultur & historia, Friluftsliv, Måltidsupplevelser och Jakt & vilt. 

Väkommen till Strängnäs - en del av Slottsdestinationen Sörmland

Sörmland är Sveriges slottsdestination och i Strängnäs kommun hittar du "juvelen i kronan" Gripsholms slott. Här finns även ett av Sveriges vackraste barockslott, Mälsåkers slott och herrgårdar med olika inriktningar. Vad sägs om att hyra en hel herrgård för er själva en helg!

Profilerade teman

Här hittar du texter som utgår från våra profilerande teman.

Strängnäsbygden är rik på kulturbärare i form av slott, herrgårdar och kyrkor.

Gripsholms slott och Strängnäs domkyrka, båda med stark anknytning till Gustav Vasa samt Mälsåkers slott på Selaön är välkända besöksmål. I Åkers styckebruk grundade Gustav Vasa det företag som då tillverkade kanoner och som än idag verksamt om än med annan inriktning.

Här finns rika möjligheter till naturupplevelser!
Vandra, paddla, cykla, rida och fiske.

Genom området Åkers bergslag slingrar sig en av de vackraste delarna av Sörmlandsleden. Föredrar du sjöäventyr kan du hyra en kanot och paddla antingen längs den 4 mil långa Kanotleden som går från sjön Visnaren via Marvikarna och ned till Trosa/Vagnhärad. För cyklisten passerar både Näckrosleden och Mälardalsleden här och runt Stallarholmen finns fyra cykelleder varav två tar dig ut på den vackra Selaön.

Här hittar du ett välutvecklat restaurang- och caféliv av hög kvalitet.

De senaste åren har många av restaurangerna profilerat sig med råvaror från trakten, vilket har medfört att White Guide listar flera restauranger och caféer från Strängnäs kommun. Här hittar du Sveriges fikaidyll, caféer med unika miljöer samt ett ekologiskt och närproducerat utbud. Det viltrika Sörmland sätter sin smak hos många av våra restauranger och du kan även uppleva en unik måltid i naturens egna skafferi antingen i form av en ”do it yourself” upplevelse eller med kock och servering.

Gods och gårdar med närhet till vilt och möjligheter till jakt

Sörmlands landskap präglas av slott, gods och gårdar där också vilt och jakt är en stor del av upplevelsen. I Strängnäs med omnejd finner du herrgårdar och gårdar som erbjuder möjligheter till jakt och till viltspaning, till måltider med vilt och lokala råvaror och till gårdsbutiker där du kan handla viltprodukter.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 februari 2024