Filmer för årskurs 6 och 7

Här kan du läsa om de tre filmer som alla elever i årskurs 6-7 kan välja mellan.
Den film som totalt sett får flest röster kommer att visas.

Krigshemligheter

Handling: Nederländerna är ockuperat av Tyskland, året är 1943. De två 12-åriga pojkarna Tuur och Lambert är bästa vänner och båda blir kompisar med en ny tjej i klassen Maartje. Hon bär på hemligheten att hon är judinna, men hon berättar det bara för Tuur. Pojkarnas vänskap hotas plötsligt av att den enes föräldrar visar sig tillhöra motståndsrörelsen och den andres har nazistsympatier.

Nederländerna 2014, 95 minuter. Filmhandledning utgiven av Danska Filminstitutet, översatt av Claire Brandum. Filmen kommer att vara textad på svenska.

Fannys flykt

Handling: Filmen är inspirerad av verkliga händelser under andra världskriget. År 1943 får vi följa 12-åriga Fanny och en grupp barn och ungdomar som flyr från Frankrike under nazisternas ockupation. Gruppen smiter på tåg, vandrar genom skogar och gömmer sig i lador och gör allt för klara sig hela vägen fram till den Schweiziska gränsen där säkerheten väntar.

Frankrike 2016, 94 minuter. Filmen kommer att vara textad på svenska.

Hunt for the wilderpeople

Handling: När Ricky Baker anländer till sin nya fosterfamilj verkar det som att han ska få en ny chans. Tråkiga omständigheter leder honom ut i vildmarken där han måste samarbeta med den surmulne Hector, samtidigt som polisen och barnskyddstjänsten är dem på spåren.

Nya Zeeland 2016, 101 minuter. Filmhandledning utgiven av Svenska Filminstitutet. Filmen kommer att vara textad på svenska.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 februari 2020