Samhällsvetenskapsprogrammet

 

Är du intresserad av vad som händer i världen? Reflekterar du över ditt och andras beteenden och hur vi kommunicerar? Vill du göra skillnad? På Samhällsvetenskapsprogrammet gör vi det tillsammans!

Det här är ett högskoleförberedande program för dig som är intresserad av hur människan och samhället, i Sverige och i andra delar av världen, drivs och utvecklas. Vi tar upp frågor som rör demokrati, kommunikation, ekonomi, historia, miljö och etik. Ett viktigt fokus är social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Efter utbildningen har du rätt kunskaper för att bidra till morgondagens samhälle. Kanske blir du jurist, polis, biståndsarbetare eller psykolog.

Hos oss kan du välja mellan två inriktningar: Samhällsvetenskap och Beteendevetenskap.

Samhällsvetenskap

Här får du lära dig hur samhället är strukturerat och om människans livsvillkor utifrån individ-, grupp- och samhällsnivå. Du får en ökad förståelse för hur olika faktorer samverkar och påverkar samhället lokalt och globalt.

Beteendevetenskap

Vad påverkar beteende, känslor och tankar hos människan? Du får lära dig om sociala strukturer utifrån klass, genus, etnicitet, kultur och religion. Kunskaper som utvecklar din förmåga att förstå och värdesätta olikheter.

Tillsammans med de gymnasiegemensamma ämnena och dina individuella val läser du moderna språk, psykologi och filosofi. På inriktningen Samhällsvetenskap läser du även politik och hållbar utveckling, historia, religion och geografi. På inriktningen Beteendevetenskap läser du sociologi, kommunikation och ledarskap & organisation.

Samhällsvetenskapsprogrammet på Thomasgymnasiet

Vi vill att du ska lära dig mer om dig själv och om den värld vi lever i. Att våga utveckla dina tankar och åsikter i samspel med den kunskap som utbildningen ger dig. Vi tror på värdet av att alla ska få uttrycka sin åsikt. Vi gör dig till en medveten samhällsmedborgare!

Behöver du mer information?

Kontakta programansvarig eller ansvarig studie- och yrkesvägledare.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 januari 2024