Våra alumner berättar

Många av våra före detta elever har vi fortfarande kontakt med och det är alltid lika spännande att höra vad som hände efter studenten. Vilka kunskaper fick de användning för och vad gjorde att de hamnade där de är idag?

Här berättar några av våra alumner vad de gör idag och vad de gillade med Thomasgymnasiet.

Ett roligt och givande jobb börjar med engagemang och en bra utbildning.

Lovisa studerade på Naturvetenskapsprogrammet och tog studenten 2016.

Vad vill du jobba med/göra i framtiden?

"Jag vill fortsätta jobba med fastighetsrätt på mitt nuvarande jobb och bli advokat. Tänker jag ännu längre fram hade det kanske varit kul att bli partner/delägare."

Vad har du gjort efter gymnasiet och vad gör du nu?

"Direkt efter gymnasiet började jag plugga på juristprogrammet vid Stockholms universitet. Jag åkte på en utbytestermin till Lissabon inom juristprogrammet hösten 2019 och tog sedan examen i juni 2021. Nu jobbar jag som biträdande jurist på DLA Piper, en internationell affärsjuridisk byrå, inom deras fastighetsgrupp med fokus på fastighetstransaktioner och nyttjanderätter. Jag trivs superbra med mitt jobb och är väldigt glad över att jag valde att satsa på en rolig och intressant utbildning."

Bästa minnet från THG?

"Mitt bästa minne från THG är alla mysiga lektioner jag och min klass NA13 hade under våra programspecifika lektioner. Vi hade ett bakschema och turades om att baka inför sista lektionen varje vecka samt hade en allmänt mysig och härlig stämning i klassen."

Bästa tipset till nuvarande eller blivande elever på THG?

"Fundera på vad du själv vill göra och inte på vad din kompis kommer välja eller vad din familj tycker att du borde välja. När du väl pluggar på THG sen så rekommenderar jag alla att ta skolan seriöst och göra sitt bästa från början. Det är betydligt roligare att jobba med något som man faktiskt vill göra och har kunskap inom. Vi ska jobba otroligt många år av våra liv och då är jobbet väldigt viktigt. Ett roligt och givande jobb börjar med engagemang och en bra utbildning. Sen ska man såklart njuta av varje era som man är i under sitt liv!"

Lovisa Wennerberg

Lovisa Wennerberg

Mycket när det gäller att välja framtida program eller jobb handlar om att följa magkänslan, men också att inte vara rädd för att prova, funkar det inte så är det bara att prova något annat!

Agnes studerade på Naturvetenskapsprogrammet och tog studenten 2017.

Vad vill du jobba med/göra i framtiden?

"Jag vill jobba inom ett område som är fartfyllt och som kräver snabbt agerande. Som sjuksköterska känns akutmottagningen eller ambulansen som passande för mig. Men jag har också planer på att plugga vidare till specialistsjuksköterska."

Vad har du gjort efter gymnasiet och vad gör du nu?

"Efter gymnasiet var jag skoltrött och visste inte alls vad jag ville plugga vidare till. Jag valde att vila från skoljobb och sökte ironiskt nog jobb på en låg- och mellanstadieskola som vikarie. Där jobbade jag under ett år tills jag kände att det var dags att börja plugga. Efter många gjorda tester och sökande efter rätt program hittade jag biomedicinska analytikerprogrammet! Det innebar massor av laborerande inom biologi och kemi, vilket kändes helt menat för mig. Så hösten 2018 flyttade jag till Uppsala och började plugga — det kändes helt rätt! Men efter två år av pluggande kändes det inte lika bra längre och jag insåg efter praktik och jobb att jag ville jobba med personer på ett sätt som inte var möjligt inom det program jag gick nu. Efter mycket funderande valde jag att hoppa av programmet och istället börja plugga till sjuksköterska. Till sjuksköterska har jag nu pluggat i snart ett år och jag trivs hur bra som helst!"

Bästa minnet från THG?

"Det är helt klart Challege Week! Det är något jag fortfarande pratar om med mina kompisar om allt konstigt vi gjorde för att få poäng. Men också Miniräknar-OS med Therese på mattelektionerna och hur priset kunde vara allt från godis till en tränings-DVD."

Bästa tipset till nuvarande eller blivande elever på THG?

"Att allt löser sig! Jag var väldigt stressad och det kändes nästan som att livet tog slut när gymnasietiden närmade sig slutet. För jag visste inte alls vad framtiden skulle erbjuda eller hur den skulle se ut. Då hade det varit skönt med någon som sa att allt ordnar sig! Så från mig till er allt faller på plats och livet efter gymnasiet är väldigt roligt med!"

 Jag vill jobba med teknik förstås! Mer specifikt än så vet jag själv inte än, men därför är det så lyxigt att jag valde en bred och bra gymnasieutbildning som låter mig plugga i den riktning jag tycker är kul utan att redan nu behöva vara stensäker på exakt vilken typ av jobb jag till slut vill landa på. Men drömmen är ju såklart att forska inom någon rolig kategori i fysiken med en fet budget. Så en doktorand är definitivt på kartan.

Isak studerade på Teknikprogrammet och tog studenten 2020.

"Det finns många bra minnen från min gymnasietid på Thomasgymnasiet. Men så fanns såklart stunder som stod ut mer än de andra. Bland dessa är t.ex när jag under en period kom till skolan flera morgnar och in på min mattelärares lektioner helt hyper och utan någon som helst koncentrationsförmåga, och helt ovetande om det själv. Detta tills min mattelärare till slut frågar om jag tagit min ADHD medicin den morgonen. Vilket jag då i den stunden varje morgon insåg att jag inte hade gjort. Och varje gång detta hände visade mina lärare prov på deras medmänsklighet och såg till att jag fick de resurser jag behövde för att klara resten av skoldagen."

Direkt efter gymnasiet valde Isak att ta det lite lugnt och samla krafterna, men ville samtidigt inte glida alltför långt bort från skoltänket och hans favvo ämnen matte och fysik. Så därför valde han att jobba som lärarvikarie under ett år, först på Thomasgymnasiet i några månader där han jobbade med alla årskurser och IM klasser. Detta innan han flyttade till Luleå för att fortsätta jobba som lärarvikarie tills det var dags att plugga Teknisk fysik och elektroteknik på Luleå Tekniska Universitet, men till slutet blev han antagen till samma program men på Linköpings universitet istället. Så nu studerar han civilingenjörsutbildningen i teknisk fysik och elektroteknik på LIU.

"Mitt bästa tips till nuvarande eller blivande gymnasieelever är att oavsett tyngden det kommande provet/inlämningen har för slutbetyget, eller den ofattbara mängden plugg som har deadline endast dagar bort, så ska ni sätta er och ert välmående som 1a prioritet ALLTID!!! Behöver ni ta tid från plugget för lite self care så att ni inte flippar och hamnar på psyket, så är det lite ”me time” ni bör unna er. Det hjälper sjukt mycket i plugget att vara i rätt mindset, därför se till att ni är i just rätt mindset INNAN ni ger er på alla utmaningar som väntar er."

Som det ser ut nu så hoppas jag verkligen på ett yrke inom programmering och systemutveckling. Inom vilket område är dock fortfarande oklart, det kan bli allt ifrån spelprogrammering till utveckling av säkra system.

Mattias studerade på Teknikprogrammet och tog studenten 2020.

"Det är självklart svårt att bara välja ett bra minne från THG, men om jag måste så måste det nog vara alla de härliga lärarna på Teknik-linjen. Under min studietid så vart jag nästan bortskämd med kunniga lärare och användbara kunskaper."

Efter gymnasiet arbetade Mattias ett år, bland annat som vikarie/vaktmästare på Thomasgymnasiet. Under hösten 2021 började han studera till civilingenjör inom mjukvaruteknik på Linköpings Universitet.

”Det låter klyschigt och alla blivande elever som läser detta har antagligen hört det förut, men sätt fart redan i början! Precis som steget mellan gymnasium och universitet så är steget mellan grundskola och gymnasium ett stort hopp i studiehastighet. Det är aldrig kul att inte kunna söka den utbildning man vill för att man latade sig under de första åren."

Jag vill jobba med människor och göra skillnad, men mer exakt vet jag inte! Som socionom och som undersköterska finns det många valmöjligheter. Jag skulle bland annat vilja jobba som civilutredare hos polisen, men det hade även varit otroligt roligt att få starta upp en psykiatriambulans i Umeå, då det inte finns! Jag har även gott i tankarna på att jobba som kurator på ungdomsmottagningen eller BUP. För mig är helt enkelt det viktigaste att få hjälpa människor i samhället. Det har alltid varit och kommer alltid vara min drivkraft!

Josefine läste Vård- och omsorgsprogrammet på Thomasgymnasiet och tog studenten 2019.

Efter studenten fick Josefine direkt jobb på hjärtintensiven på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. "Det var otroligt spännande och givande yrke, där man som undersköterska blir väldigt duktig på medicinsktekniska moment, som bland annat EKG. Tre månader efter studenten flyttade jag upp till Umeå för att studera vidare till socionom. Denna möjlighet hade jag tack vare att jag valde till högskoleförberedande kurser under min gymnasietid. Direkt när jag flyttade upp för att påbörja socionomprogrammet fick jag även ett vikariat som undersköterska på medicinska akutvårdsavdelningen." 

Som bästa minnet från Thomasgymnasiet påpekar Josefine Studenten och sista praktiken på programmet: "Både studenten och praktiken innehöll så mycket roliga moment som man kommer minnas med glädje hela livet."

Josefins bästa tips för nuvarande och blivande elever på Thomasgymnasiet är: "Lita på dig själv! Det var många som ifrågasatte mitt val att läsa till undersköterska när jag redan visste att jag ville plugga vidare. Men jag var väldigt säker på att jag ville läsa något som var spännande för mig. Jag ville inte läsa om träd eller hur olika kemiska ämnen samverkar, jag ville läsa och lära mig mer om människan. Tack vare att jag litade på mig själv är jag idag anställd på ambulansen samtidigt som jag studerar vidare och den möjligheten har inte många individer! Så vill du utbilda dig vidare, gör det! Vill du arbeta, gör det! Vill du läsa fler böcker, gör det! Lita helt enkelt på dig själv, så kommer allt att bli bra!"


Jag har alltid varit intresserad av den tekniska biten, både praktiskt och teoretiskt i skolan, från grundskolan och upp till gymnasiet. När tiden för gymnasievalet kom, stod det mellan teknik eller bygg. Valet hamnade då på den tekniska utbildningen.

Hugo läste teknikprogrammet på Thomasgymnasiet, med inriktning design och produktutveckling och tog studenten 2016.

Redan efter första året på Thomasgymnasiet började Hugo kika runt på olika utbildningar och direkt efter studenten på hösten 2016 började Hugo studera i Lund till högskoleingenjör i byggteknik med arkitektur, inriktning ”Hus”. Valet av utbildning grundar sig i att han redan vid gymnasievalet var inne på att välja bygg.

”Det roligaste med utbildningen i Lund är att jag får läsa om det jag tycker är intressant. Många tycker nog att ”hus bara är hus”, men ett hus är allt annat än bara en fyrkantig box med ett tak.”

Hugo märkte direkt vid start att man behövde ha varit med på matte- och fysiklektionerna i gymnasiet för att inte få det allt för tufft när föreläsningarna satte igång. Lunds Universitet erbjuder extratimmar, där man kan få hjälp om man känner att man inte riktigt får grepp om det.

"Jag kan verkligen rekommendera alla att söka till Thomasgymnasiet. Jag trivdes jätte bra där under mina tre år och tyckte man fick bra relation med alla lärare man hade. Bra lärare med andra ord!"


Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 januari 2024