Filmer för årskurs 6 och 7

Här kan du läsa om de tre filmer som alla elever i årskurs 6-7 kan välja mellan.
Den film som totalt sett får flest röster kommer att visas.

Mina bröder och jag

Handling: Nour bor med sina tre äldre bröder i en fransk kuststad dit turisterna vallfärdar. Själv ska han göra samhällstjänst på sin skola och turas om med bröderna att se efter deras sjuka mamma. Räkningar ska betalas och alla gör sitt bästa för att helst så lagligt som möjligt få ekonomin att gå ihop. Nours möter Sarah, som håller sommarkurser i opera. Snart finner han sig indragen i en spirande passion för något som hans bröder nog varken skulle förstå eller acceptera…

Frankrike 2021, 108 minuter, (fransk tal, svensk text).
Filmhandledning: mina-broder-och-jag.pdf (filminstitutet.se)

Comedy Queen

Handling:
13-åriga Sasha har bestämt sig för att bli ståuppkomiker. Mest av allt vill hon få sin pappa att skratta, som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever och bakom ögonen bränner de livsfarliga tårarna. Men Sasha vägrar gråta. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och framförallt, bli en - Comedy Queen.

Sverige 2022, 93 minuter, (svenskt tal).
Filmhandledning: comedy-queen.pdf (filminstitutet.se)

Beans

Handling: Tekehentahkhwa, eller Beans som hon kallas, är en 12-årig tjej med stora drömmar. Medan hon planerar sin framtid förändras världen omkring henne.
Mohawkfolket är i konflikt med politikerna i Oka, Quebec, som vill förlägga en golfbana och radhus på deras heliga gravplats. Parallellt med Beans resa mot vuxenlivet växer sig den politiska konflikten allt större. Beans bygger på regissören Tracey Deers egna minnen av konflikten i början på 1990-talet.

Kanada 2020, 92 minuter (engelskt tal, svensk text).
Filmhandledning: Beans (filminstitutet.se)

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 februari 2023