Planerar du för vårens och sommarens utflykter?

Upplev slott, herrgårdar och charmiga småstäder med närhet till Mälaren. Här några tips med inspiration på saker att se och göra i vår dynamiska idyll.

Barn som äter glass vid hamnen/trappan i Mariefred

Familjesemester med spännande upplevelser

För barnen och familjen finns här mycket att se och göra. Gripsholms slott med fängelsehålor, uppstoppat lejon och kanoner och kanske lockar en tur med ångtågen i Mariefred. I Strängnäs domkyrka kan barnen gå på skattjakt och på Arsenalen museum finns lekhörna och kluriga knep att lösa.

Naturen i Åkers bergslag lockar med vandringsleder, kanotleder, bad och fiske. Här finns också Skottvångs gruva med museum och gruvmiljö. Runt Stallarholmen finns fyra cykelleder, barockslottet Mälsåker och spännande fornminnen.

Läs mer på vår sida Aktiviteter för barn och familj

Mälsåkers slott är ett av Sveriges ståtligaste barockslott, vackert beläget precis vid Mälaren, på Sveriges största insjö-ö Selaön.

Upplev kultur och historia

Gripsholms slott, Strängnäs domkyrka och bruksmiljön vid Åkers styckebruk alla med stark anknytning till Gustav Vasa och Mälsåkers slott på Selaön är välkända besöksmål. I Strängnäs kommun hittar du även Arsenalen försvarsfordonsmuseum som är Skandinaviens största i sitt slag.

För den konstintresserade finns konstslingor utomhus, konstgallerier och Svenska Statens porträttsamling att se. Våra stadskärnorn rymmer mycket historia där Mariefred har välbevarad trähusbebyggelse och Strängnäs äldre kvarter kring domkyrkan och kvarnen har sin historia.
Visste du förresten att vid Strängnäs domkyrkan valdes Gustav Vasa till Sveriges kung den 6 juni 1523, vilket är en av anledningarna till att vi firar Nationaldag just den 6 juni.

Läs mer på vår sida Sevärdheter.

Fikapaus Åkers bergslag

Vandra på Sörmlandsleden eller paddla kanot genom Marvikarna

Genom det kuperade, sjörika och geologiskt intressanta Åkers bergslag slingrar sig en av de vackraste delarna av den totalt 100 mil långa Sörmlandsleden.
Föredrar du sjöäventyr så kan du hyra en kanot och paddla längs den fyra mil långa kanotleden som sträcker sig från Visnaren i Åkers styckebruk via Marvikarna och sjön Klämmingen ned till Vagnhärad.

Ett annat vandringstips är Pilgrimsleden som sträcker sig längs med Fogdön utanför Strängnäs. Leden som går på grusvägar, stigar, öppna fält och skog är uppdelad på tre etapper och totalt 80 kilometer. Vill man vandra längre sträcka och fortsätta in i Eskilstuna kommun så knyts Pilgrimsleden samman med Gyllenhjelmsleden vid Björsund.

Läs mer på vår sida Natur och friluftsliv

Maja på Mälaren

Upplev Mälaren

Att komma till våra städer sjövägen anses av många vara ett trevligt färdsätt. Sommartid finns flera olika kryssningar och båtturer att välja mellan.
Från Stockholm till Mariefred eller en Slottskryssning med möjlighet att kliva ombord i Västerås, Sundbyholm eller Strängnäs. Här kan du också göra en heldagsutflykt till Birka med båtavgång från Strängnäs eller Mariefred. Räkkryssning med trubadur från Strängnäs eller "Kakturen" från Mariefred till Taxinge Näsby är ett par andra alternativ. Ja det finns många möjligheter att komma ut på Mälaren med våra passagerarbåtar.

Vill du ge dig ut på egen hand? Hyr en egen båt eller kanot eller varför inte prova på att paddla SUP-bräda eller ge dig ut med en trampbåt. Och kommer du med egen båt så har vi tre centralt belägna gästhamnar, i Mariefred, i Strängnäs och i Stallarholmen.

Läs mer på vår sida Båtliv på Mälaren

Museijärnvägen

Åk Slott & ånga-turen

Sommartid kan du göra en rundtur med ånglok och ångbåt från Mariefred till Taxinge slott. Du kombinerar färdsätten med ångbåt och ångtåg i resan mellan Mariefred och Taxinge tur och retur.Välj om du vill starta din resa med Museijärnvägen eller med S/S Mariefred. 

Under uppehållet i Taxinge kan du passa på att besöka det berömda "Kakslottet", strosa i slottsparken eller bada om vädret tillåter.

För tider och priser se Museijärnvägens hemsida

Cyklister på bryggan

Cykelsemester

Här finns en kombination av vatten, vacker natur och sevärdheter som passar dig som reser på cykel perfekt. Mälardalsleden och Näckrosleden passerar förbi samt att det även finns en del kortare cykelleder runt Stallarholmen bland annat på Selaön som är Sveriges största insjö-ö.

Populärt är att kombinera cykelturen med båt då det på ett par av passagerarbåtarna är möjligt att ta med cykel ombord.
Några utflyktsförslag:
Från Stockholm cykla till Mariefred, övernatta och upplev staden och slottet. Res sedan med S/S Mariefred åter till Stockholm.
Från Västerås, cykla till Strängnäs, övernatta och upplev staden och res sedan med M/S Havsörnen åter.
Går naturligtvis att göra turerna i omvänd ordning. Kolla upp båtarnas turlistor innan du planerar din resa då de inte går i daglig trafik.

Läs mer om cykellederna på vår sida cykla
Hemsida, S/S Mariefred: mariefred.info
Hemsida, M/S Havsörnen: rederimalarstaden.se

restaurang Alba

Måltidsupplevelser, #fikaidyllen och gårdsbutiker

Här hittar du ett välutvecklat restaurang- och caféliv av hög kvalitet.Många av restaurangerna har profilerat sig med råvaror från trakten, vilket har medfört att White Guide listar flera restauranger och caféer från Strängnäs kommun.

Passa på att uppleva vår Fikaidyll, vi har prisbelönta och mysiga caféer i unika miljöer med ekologiskt och närproducerat utbud. Missa inte att göra ett eller ett par besök i någon av gårdsbutikerna där du kan handla viltkött, fisk, honung och lokalproducerade grönsaker med mera.

På vår sida Äta och fika hittar du restauranger och caféer.
På vår sida Sveriges fikaidyll hittar du tips på caféer med ekologiskt och närproducerat utbud i unika miljöer.
På vår sida över gårdsbutiker kan du läsa mer om utbudet.

Skomakargården Mariefred

Tips på hotell, vandrarhem och Bed & breakfast

Vill du stanna en natt eller flera? Här finns fler alternativ från Sveriges äldsta värdshus till mysiga gårdshotell, vandrarhem och bed and breakfast.
Tips på boende hittar du på vår sida Bo och konferens

Vill du ha hjälp med att planera ditt besök är du välkommen att kontakta oss!
E-post: turism@strangnas.se 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 april 2024