• Startsida
  • / Nyheter
  • / Dekaler på soptunnor är resultatet av Barnens mötesplats

Dekaler på soptunnor är resultatet av Barnens mötesplats

Innan sommarlovet träffade kommunalråden Jacob Högfeldt och Monica Lindell Rylén, barn från olika skolor i Strängnäs under kastanjeträdet vid Multeum.

De frågade barnen om vad de skulle göra om de fick vara politiker för en dag? Svaret blev att de skulle se till att det blev mindre skräp på Visholmen. Barnen ville ha det rent och fint vid Strandbadet med fler skyltar mot nedskräpning.

Den uppmaningen har nu ungdomar från fritidsgården på Visholmen i Strängnäs tagit fasta på. Visholmens soptunnor pryds nu med dekaler som ska locka besökaren att slänga skräpet i soptunnorna istället för på andra ställen. Informationen på tunnorna har ungdomarna själva varit med och tagit fram. I en workshop tillsammans med fritidsgårdspersonalen diskuterades vad som skulle kunna få fler att kasta sitt skräp i tunnorna. Rätt placering av tunnorna, och färgglada tunnor med roligt formspråk var några av förslagen som kom fram.

Ombytta roller
Kastanjeträdet utanför Multeum invigdes redan år 2004 och är Barnens mötesplats i Strängnäs. Varje år träffar kommunens politiker barn i olika åldrar under trädet. Då är barnen experter och svarar på politikernas frågor. I år var skolan ett aktuellt ämne. Barnen gav kloka svar som till exempel att lära sig mer i skolan genom praktiska övningar. Barnens svar har skickas vidare till ansvariga politiker i barn- och utbildningsnämnden.

Fakta om Barnens mötesplats:
För tio år sedan fick Globträdet uppdraget av FN i Nairobi att etablera och ansvara för en mötesplats mellan barn och beslutsfattare på FN-området. Mötesplatsen blev under ett stort akaciaträd.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 juni 2018