• Startsida
  • / Nyheter
  • / Gemensamt engagemang gav högre placering i skräpranking

Gemensamt engagemang gav högre placering i skräpranking

Insamlat skräp från skräpplockardagen

Strängnäs kommun avancerar i Håll Sverige Rents kommunindex för 2019 och vi håller oss inte bara kvar i toppen utan klättrar också en placering från plats 15 till 14 av 290. Detta hade inte gått utan framförallt alla engagerade barn och unga som har plockat skräp under året.

Poäng räknas enligt ett system

Alla kommuner får poäng i ett antal olika grenar som handlar både om kommunens strategiska insatser men också medborgarnas engagemang.

Här är Håll Sverige Rents poängsystem för kommuner:

  • Hur många unga skräpplockare i relation till antal barn och unga i kommunen var ute och plockade under året?
  • Hur många skolor och förskolor har Grön Flagg i förhållande till antal skolor och förskolor i kommunen?
  • Är kommunen är ansluten till Håll Sverige Rents kampanj Vi Håller Rent, och aktivt hjälper till att exempelvis distribuera säckar och påsar till deltagare i Vi Håller Rent?
  • Är kommunen är medlem i nätverket Håll Sverige Rent-kommun?
  • Hur har kommunen svarat i en nationell enkät om vårt strategiska arbete med nedskräpning?

Allt räknas samman och gav i år Strängnäs kommun en placering närmare toppen, närmare bestämt plats 14. Dessutom hamnade vi på en förstaplats i Sörmland.

Ranking resultat 2019 Länk till annan webbplats.

För att se alla kommuners resultat kan du klicka på bilden.

Unga skräpplockare vann studieutflykt

I våras var förskolor och skolor runt om i kommunen med och plockade skräp i sina närområden. Bland alla skräpplockare 2019 i kategorin skola lottades Tosterö särskola, Strängnäs Montessoriskola och Finningeskolan ut och fick åka till Lilla Nyby återvinningsanläggning för att se hur färgsorteringen av våra sopor går till.

Skogsbackens, Trollskogens och Grävlingens förskolor fick chansen att åka till Kungsbergs gård för att lära sig om hur ett lantbruk med djur jobbar ur ett ekologiskt hållbart perspektiv.

För första gången var dessutom drygt 150 elever från SFI med i kampanjen vilket ledde till mycket utrymme i lokal media.

Två personer plockar skräp i en slänt

Plogging som friskvård för människa och natur

I vår är det dags för alla skolelever att ge sig ut i vår kommun igen. Om någon redan nu vill träna lite extra inför vårens skräpplockarkamp är det inget som hindrar. Plogging, som det kallas när man joggar eller går raskt och plockar skräp samtidigt, är en kul friskvårdsform som också ger andra spännande resultat beroende på vad man hittar längs vägen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 november 2019