• Startsida
  • / Nyheter
  • / Strängnäs kommun först med ny trådlös internetanslutning på landsbygden

Strängnäs kommun först med ny trådlös internetanslutning på landsbygden

En ny form av bredband gör det möjligt för boende på landsbygden att ansluta till trådlöst internet. Strängnäs kommun är en av de första kommunerna i landet att erbjudas den nya tekniken.

Den nya tekniken, som kallas för FWA (Fixed Wireless Access), innebär en fast trådlös anslutning till 4G-näten. Tekniken är helt ny i Sverige, men har funnits några år i över hundra länder. I 4G-FWA-tekniken ryms också en möjlighet till en framtida uppgradering till 5G.

Kommunens målsättning är att alla som bor och arbetar i kommunen obehindrat ska kunna delta i det digitala samhället. Utbyggnaden av digital infrastruktur är särskilt viktig för en levande landsbygd. En avveckling av telestationerna i glesbygden kommer att påbörjas, vilket gör det än mer angeläget med en annan bredbandslösning för våra invånare.I Sverige är Telia den enda aktör som erbjuder 4G-FWA och under juni inleder företaget en kampanj som vänder sig till närmare femhundra hus på landsbygden i Strängnäs kommun.

- Vi är mycket glada att vårt goda samarbete med Telia har gjort att vi är en av de första kommunerna i Sverige där den nya 4G FWA-lösningen erbjuds. Det kommer att göra att ännu fler invånare på landsbygden i Strängnäs kommun kommer ha bra bredband, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

I de allra flesta av de områden där Telia erbjuder 4G FWA kommer det inte att byggas fiber under överskådlig tid. Vissa av husen som ingår i FWA-kampanjen kan dock ha fått besked om fiberutbyggnad och det är naturligtvis den lösning som i sådana fall är att föredra.

Om du vill kan du läsa mer om Telias 4G-FWA-lösning kan du göra det på företagets webbplats http://www.telia.se/framtid

Har du frågor om FWA eller fiber är du välkommen att kontakta kommunens bredbandsstrateg Göran Hedström. Han nås på bredband@strangnas.se eller 0708517251.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 juni 2020