• Startsida
  • / Nyheter
  • / Räddningstjänsten ansluter sig till Södertörns brandförsvarsförbund

Räddningstjänsten ansluter sig till Södertörns brandförsvarsförbund

Med start 6 december ansluter sig räddningstjänsten till ett samarbete med Södertörns brandförsvarsförbund.

Södertörns brandförsvarsförbund och Sörmlandskustens räddningstjänst har redan ett gemensamt räddningsledningssystem. Nu ska Strängnäs, Eskilstuna och Flen också ingå i samarbetet som då består av 17 kommuner. Det betyder att räddningsstyrkor från respektive räddningstjänst larmas ut och leds från den gemensamma räddningscentralen i Lindvreten, söder om Stockholm. Den drivs av Södertörns brandförsvarsförbund.

- Våra samlade resurser ska användas så effektivt som möjligt oavsett kommuntillhörighet. Den räddningsstyrka som är tillgänglig och mest lämplig ska användas, oavsett kommun. Vi blir helt enkelt mindre sårbara, säger räddningschef Mårten Eskilsson, Strängnäs kommun.

Med ett gemensamt räddningsledningssystem ökar organisationerna sin samlade förmåga. Det blir enklare att genomföra stora eller flera pågående räddningsinsatser. Samtidigt upprätthåller räddningstjänsten beredskap för nya larm.

I och med bytet kommer Strängnäs också att ingå i en ny räddningsregion – Östra Svealand - som består av 43 kommuner. I räddningsregionen är det möjligt att genomföra exempelvis gemensamma utbildningar, rekryteringar och inköp.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 december 2022