• Startsida
  • / Nyheter
  • / Konstverket Sammanflätade vann och ska pryda Källparken

Konstverket Sammanflätade vann och ska pryda Källparken

Modell av konstverket Sammanflätade föreställer ekdunge med en gestalt

Konstverket Sammanflätade av konstnären Knutte Wester vann tävlingen om ett nytt offentligt konstverk i Källparken i Strängnäs. Verket blir ett bestående minne av 500-årsresan och minnesåret 2023.

Tre konstnärer har tävlat mot varandra och nu är det klart att Knutte Wester vann tävlingen med sitt konstverk Sammanflätade.

Konstverket består av en dunge med nyplanterade ekar som är sammanflätade så att de bildar en kupol. En liten gestalt i brons bär en hink från källan i parken till dungen där en spade i brons står redo. Runt träden växer medicinalväxter och örter som påminner oss om gammal kunskap. Verket kommer förändras och växa för varje år som går. Om hundra år kommer de späda träden att ha växt till omfångsrika stammar sammanflätade till en jättelik krona.

– Efter att ha besökt platsen flera gånger och samlat kunskap kring projektet gjorde jag under några sommarveckor många skisser. Jag insåg att verket inte kan vara färdigt, inte vara en slutpunkt… Det verk som jag vill skapa måste också blicka lika mycket framåt som bakåt. Vår historia, vårt nationsbygge eller vår demokrati är inte färdigt eller fixerat utan behöver både vårdas och utvecklas. Dess minsta beståndsdel är den lilla människan sammanflätad med andra. Jag ville att verket skulle kännas levande, som att det förändras, växer och till och med blir bättre med tiden, säger konstnären Knutte Wester.

Allt från bakgrunden med valet av Gustav Vasa som kung, som återspeglas i valet av ekträden, till blicken mot framtiden genom att konstverket kommer att fortsätta växa. Det blir ett konstverk att skapa en relation med genom hela sitt liv. Ett konstverk att återkomma till och något som man som Strängnäsbo kommer se hur det utvecklas varje år.

Skisser föreställande konstverket Sammanflätade över tid

– Konstverket har fångat alla 500-årsresans teman! Knutte Wester har i Sammanflätade tagit med sig makt, demokrati och mänskliga rättigheter och folkhälsa på ett samtidigt tydligt och subtilt sätt. Jag hoppas att konstverket kommer att inbjuda till många samtal! säger Johanna Nyberg, projektledare för 500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid.

Knutte Wester är född i Eskilstuna och utbildade sig i Umeå och Johannesburg. 2020 fick Knutte Wester ta emot Sara Lidman-priset.

Beslut och finansiering

Tre konstnärer lämnade in förslag på olika konstverk. En jury med personer från flera olika kommunala verksamheter har tillsammans med referensgrupper med ungdomar och föreningsliv enats om Knutte Westers verk Sammanflätade.

Verket finansieras av Anna och Axel Wåhlins fond som ska användas för konstverk i stadens parker och andra offentliga platser.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 december 2022