Historiska karaktärer och akrobatiska demokratikämpar till Sommarfest
Genom nycirkus, musikteater, stridskonst och reenactment får – tre olika föreställningar som alla tre tar avstamp i 500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid. Allt kan upplevas utomhus i olika delar av Strängnäs under 500-årsresans Sommarfest.
Under Sommarfest i Strängnäs bjuds det på spännande föreställningar och aktiviteter som ger liv åt historiska händelser och demokratins roll i vårt samhälle.
Stockholmsfänikan slår läger anno 1523 i Västerviken
Stockholmsfänikan sysslar med reenactment som är en form av teatraliskt återberättande av historiska händelser. Det betyder i det här fallet att de återskapar ett härläger som det såg ut runt 1523, när Gustav Vasa valdes till kung.
I härlägret kommer du att kunna se alla möjliga personer som levde på den här tiden, allt från stadsknektar, präster, hantverkare och stadens borgare. I lägret kan du se och lära dig om 1500-talets hantverk, mode, seder och kultur.
Tid och plats: 4–5 juni, Västervikstorget
Efter att Gustav Vasa valdes till en självständig kung av Sverige vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 började intåget mot Stockholm. Runt midsommar kapitulerade den danska garnisonen och Gustav Vasa hyllades som ny kung.
Föreningen Stockholmsfänikan har gästat medeltidsveckan i Visby flera gånger och har också medverkat i olika evenemang utomlands.
Olika leka lika – en fartfylld föreställning av Gycklargruppen Trix
Gycklargruppen Trix kommer till Sommarfest i Strängnäs den 4 juni med en fartfylld föreställning om demokrati. Akrobatik på hög höjd, balanskonster, jonglering och humor blandas med viktiga frågor.
Är det människan runt dig eller platsen du är på som gör att du känner dig trygg? Vad gör du om faran är närmare än du tror? Vågar du ta språnget ut i det otrygga eller okända? Hur hittar man sig själv?
I föreställningen medverkar cirkuskonstnärer från Sverige, Syrien och Ukraina.
Efter föreställningen blir det en prova på-workshop där publiken får testa olika cirkuskonster och tricks.
Tid och plats: Söndag 4 juni klockan 14.15–15 + 30 minuter workshop, Västervikstorget
Uppvisning i historisk stridskonst med långsvärd
Den 5 juni blir det en uppvisning i historisk stridskonst med långsvärd, med huvudinriktning på tyskt långsvärd. Föreningen Ferrum Hema IF från Strängnäs bjuder också in publiken till en workshop där man kan känna och klämma på sakerna.
Tid och plats: 5 juni klockan 14–16, Västervikstorget
Vasaspelet presenterar Fru Marianne och Herr Wasa
Vasaspelets musikteaterföreställning blir i år något alldeles extra med anledning av minnesåret och 500-årsresan. Nyskriven musik, kända gäster, skratt och allvar i en salig blandning alldeles intill domkyrkan.
Föreställningen berättar om vad som hände i Strängnäs den 6 juni 1523 och följer sedan Sveriges väg framåt från Gustav Vasa till nutid. Det blir en resa som leder till demokrati och mänskliga rättigheter.
Den 6 juni klockan 19 är det premiär och då spelas Gustav Vasa av Dick Harrison som till vardags är professor i historia vid Lunds universitet.
Folkkära Inger Nilsson som Fru Marianne
När Gustav Vasa blev kung fick Fru Marianne, som i år gestaltas av folkkära skådespelaren Inger Nilsson, mycket att göra med att ordna familjens klenoder. Berättelsen innehåller farliga förbindelser och modern stormaktspolitik i ett spännande, bitvis sant, roligt och folkbildande folklustspel.
Platsen intill Strängnäs domkyrka har aldrig varit lika aktuell som i år – 500 år efter att Gustav Vasa själv vistades i området.
Tid och plats: Premiär 6 juni och sedan 7, 8, 9 och 11 juni vid domkyrkan
Vasaspelets ensemble gästas i år av både kända skådespelare och andra spännande personer, som aldrig skådats på teatern förut, i rollen som Gustav Vasa. En barnkör med nya unga invånare från Ukraina inleder föreställningen. Tillsammans med de lokala förmågorna kommer du både att roas och dras in i historiens allvar.
Medverkande
Fru Marianne: Inger Nilsson, skådespelare som startade sin karriär som den första filmatiseringen av Pippi Långstrump
Herr Wasa, Gustav Vasa: Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet (6 juni)
Anders Härnbro (S), kommunalråd (7 juni)
8, 9 och 11 juni: annonseras när de är bekräftade
Manus och regi: Charlotta Huldt
Musik och kapellmästare: Eric Skarby
Fler aktiviteter under Sommarfest
Du hittar alla aktiviteter, föreställningar och konserter under 500-årsresans Sommarfest i Strängnäs i vår evenemangsguide här på vår webbplats: www.strangnas.se/sommarfest