Elever skapar dekor till kungaparet

Den 6 juni kommer kungaparet till Strängnäs för att delta i kommunens nationaldagsfirande. På Stallarholmsskolan har eleverna skapat vimplar i syfte att göra Strängnäs lite festligare.

Vimplar på Järnvägsgatan

På träslöjden har gamla plåtburkar förvandlats till kungakronor som ska pryda vimplarna och på textilslöjden har eleverna provat både symaskin och textiltryck.

Textiltryck var roligt! Då tog vi kopieringspapper, sen ritade vi på det och klippte ut det vi hade ritat. Sen strök man fast det på sin flagga och tog textilfärg med en pensel och penslade på. När man var klar kunde man dra bort och hänga på tork. Det var mycket svårare med kronorna, att få de att sitta fast på tyget. Vi hoppas att de inte är för tunga, berättar eleverna i årskurs 3.

Samtal kring demokrati och en övning i samarbete

Förutom nya tekniker har projektet bidragit till samtal kring makt och demokrati och tränat eleverna i att samarbeta.

Första lektionen pratade vi om temaorden för 500-årsresan: makt, demokrati, mänskliga rättigheter och folkhälsa. Eleverna hade många förslag på hur man kan illustrera folkhälsa och beskrev demokrati som att alla får välja eller rösta. Eleverna har fått arbeta två och två med sina vimplar och jag ser att samarbetet har fått eleverna att växa, berättar Marta Hårdstedt, lärare i textilslöjd på Stallarholmsskolan.

I samarbete med Recycle design

I april anordnade lärare från Recycle design på Eskilstuna folkhögskola en workshop. Personal från kommunens LSS-boenden och lärare från Strängnäs skolor fick prova att arbeta med återbrukat material på olika sätt. Arbetet fortsatte sedan tillsammans med brukare och elever i de olika verksamheterna.

Barn sitter runt sina skapade vimplar

Hela programmet om Sommarfesten

Vill du ta del av vad som händer under Sommarfest och den 6:e juni? Här kan du hitta hela programmet.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 juni 2023