Besök fåren i Drottning Kristinas trädgårdar

Personal och fåren i hagen

Under sommarhalvåret kan du hälsa på fåren i Drottning Kristinas trädgårdar i Strängnäs. Alla är välkomna att komma och titta på fåren i hagen.

Fåren bor i Drottning Kristinas trädgårdar från slutet av maj och åker hem igen i september. Till vardags bor de hemma på Åkerby gård i Stallarholmen.

De femton fåren är pälsfår och i hagen finns nio lamm och sex tackor. De är mellan några månader och sex år gamla. På en skylt i hagen står allas namn och nummer på öronmärkningen. Fåren tas om hand av personer som jobbar i daglig verksamhet i Strängnäs kommun. Fårskötaren Mari är en av dem som jobbar där och hon kan mycket om får.

– Alla är välkomna hit och hälsa på våra får och jag finns här som stöd för både fåren och våra besökare, som kanske har frågor. Det går bra att titta på fåren och kanske klappa lite om fåren själva vill. Du får däremot inte mata fåren – det är en viktig regel. Det har hänt att fåren blivit mycket sjuka för att de har fått mat som de inte ska äta och det är ledsamt, säger Mari.

Personalen matar fåren

När frukten börjar mogna och falla ner från träden tar personalen gärna emot fallfrukt.

– Vi tar gärna emot frukt som vi sen ger till fåren. Det går också bra att höra av sig till oss om man inte själv kan komma med frukten. Har vi möjlighet kommer vi gärna och hämtar den hos dig, säger Sisko Hirvi, arbetshandledare i daglig verksamhet.

När kan man hälsa på fåren?

Fårskötaren Mari och de andra i arbetsgruppen är alltid på plats vardagar mellan klockan 8.30 och 15, men fåren har såklart skötare hos sig på andra tider också.

Du kan kontakta personalen via kommunens kontaktcenter 0152-291 00.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 juli 2023