• Startsida
  • / Nyheter
  • / Strängnäs kommun på plats 42 i årets näringslivsranking

Strängnäs kommun på plats 42 i årets näringslivsranking

I år landar Strängnäs kommun på plats 42 av Sveriges 290 kommuner i Svenskt Näringslivs ranking. I förra årets rankning låg kommunen på plats 25.

Södermanlands län

Strängnäs kommun är tvåa i Södermanland

Syftet med rankningen är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Enkäten ställer frågor om bland annat attityd till företagande hos kommunens tjänstepersoner, konkurrens från kommunen och påverkan av brottslighet och otrygghet.

Tydliga förbättringar och tydliga utmaningar

I årets enkät har Strängnäs kommun klättrat inom bland annat områden som mobilnät och bredband, dialogen med kommunens beslutsfattare, upphandling och tillgången till arbetskraft.

Det område där Strängnäs kommun har tappat mest i är påverkan av brottslighet och otrygghet. 2022 låg Strängnäs kommun på plats 133 och i år landade placeringen på plats 189.

– Våra företagare är en del av vår kommuns DNA och därför är ett bra företagsklimat otroligt viktigt. Det är bra att vi stabiliserat oss på en hög nivå men vi vill mer. Vi ska vara en av landets absolut bästa platser att starta, driva och utveckla sitt företag på. Vi kommer att analysera resultaten och fortsätta prata mycket med våra företagare för att vi tillsammans ska kunna hjälpas åt att skapa de absolut bästa förutsättningarna för företagande här i Strängnäs kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

Näringslivsenheten i Strängnäs kommun förstår anledningarna av årets resultat, men näringslivschefen Emma Hjelm är fortsatt positiv.

– Vi är såklart inte nöjda med resultatet, men vi ska komma ihåg att det fortfarande är väldigt bra. Frågan om brottslighet och otrygghet är något som vi behöver jobba ännu mer med, och med kommunens nya samverkansavtal med polisen så kommer vi att öka fokuset på våra företagares trygghet. Jag ser fram emot att hitta nya kreativa lösningar på de områden vi ser att vi behöver förbättra oss på, säger kommunens näringslivschef Emma Hjelm.

Näringslivschef Emma Hjelm

Näringslivschef Emma Hjelm

Svenskt Näringsliv presenterar resultatet i sin helhet

Varje år genomför Svenskt Näringsliv en undersökning med sina medlemsföretag för att få en bild av hur medlemmarna upplever företagsklimatet i landets kommuner. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. Svaren på undersökning utgör sedan grunden för ett betyg, mellan 0-6 samt ett underlag för en kommunranking av företagsklimatet för hela landet. Du kan läsa hela årets resultat på Svenskt näringslivs webbplats foretagsklimat.se.

 

I en tidigare version av nyheten hade några felaktigheter smugit sig in. Det är nu rättat.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 september 2023