Strängnäs grundskolechef prisades vid ledargala

Raija Ikonen

Raija Ikonen tilldelas utmärkelse för Årets demokratiarbete 2023 vid Skolledargala.

Raija Ikonen är verksamhetschef för grundskolan i Strängnäs kommun och tilldelades på torsdagskvällen första pris i kategorin Årets demokratiarbete vid Skolledargalan 2023.

Raija Ikonen var finalist i två kategorier: Årets demokratiarbete samt Årets innovationsarbete. I fin konkurrens från skolvärlden i hela Sverige blev det utmärkelsen för demokratiarbete som hon tog med sig hem.

Jag känner mig otroligt stolt, glad och tacksam över denna viktiga utmärkelse. Demokratiarbete är viktigt i allmänhet och dessa tider i synnerhet. Demokrati kan inte tas för givet utan vi behöver uppfostras i det. Vi behöver lära oss om, genom och för demokrati, säger Raija Ikonen.

Nomineringen för priserna skedde under våren då Raija Ikonen arbetade som rektor i Stockholm stad. Sedan augusti arbetar Raija för Strängnäs kommun.

– Mina erfarenheter och kunskaper om brobygge, samarbete och tro på att alla kan följer med mig hit till Strängnäs. I skolan är det centralt att lära eleverna hur de kan få sina röster hörda genom att behärska och använda demokratins kanaler. Jag har alltid haft en bergfast tro på att alla elever kan lyckas samt att varje medarbetare kan få tag i sin potential och utvecklas så att eleverna lyckas. Jag balanserar hög delaktighet i processer med en tydlig riktning och på det sättet kommer vi tillsammans gå framåt och nå de förflyttningar som vi på längre sikt önskar, säger Raija Ikonen.

Mer om konferensen och galan där priset delades ut:
Fortbildning Skolledare | Skolledare21

Motivering Årets demokratiarbete 2023- Raija Ikonen

”Raija bygger broar. Med devisen ”Alla kan – inte bara i skolämnen utan också som samhällsmedborgare – arbetar hon aktivt för att skapa möten och bygga samförstånd mellan aktörer, generationer och kulturer. Men kommunikativa verktyg i skolvardagen ges eleverna kreativa möjligheter att sprida sina tankar och idéer om hur samhället kan påverkas och förändras till det bättre.”

Diplom Årets demokratiarbete 2023
Skriv ut
Senast uppdaterad: 31 oktober 2023