• Startsida
  • / Nyheter
  • / Scania testkör självkörande fordon på Malmby flygfält

Scania testkör självkörande fordon på Malmby flygfält

Lastbil från Scania på Malmby flygfält. Bild från Scania.

Foto: Scania

Scania arrenderar delar av Malmby flygfält av Strängnäs kommun för testkörning av självkörande lastbilar.

Malmby flygfält stängdes för flygtrafik 2005 och har därefter använts för olika motorevenemang. Nu hyr Strängnäs kommun ut marken till Scania för fordonstester.

– Det här är en fantastisk satsning och ett unikt samarbete mellan Strängnäs kommun och Scania. Att få till stånd detta är resultatet av ett jättebra lagarbete inom mark- och exploateringsenheten och tillsammans med näringslivsenheten, säger Erik Engström, mark- och exploateringschef på Strängnäs kommun.

Scania kommer att använda ytan för att testköra fordon, främst självkörande lastbilar.

– Scania driver skiftet mot ett hållbart transportsystem. Anläggningen för fordonstester på Malmby flygfält kommer att vara till stor nytta för testning och utveckling av framtidens hållbara transportlösningar, säger Niclas Clashammar, Senior manager ATS Product Management & Verification på Scania.

Scania börjar med att använda den norra delen av flygfältet. Från den 1 januari 2025 tar de över hela ytan och arrendeavtalet löper till och med den 31 december 2026.

Fältet är inte en allmän plats och det är inte tillåtet för allmänheten att använda fältet och alla asfalterade ytor. Det både stör verksamheten och kan vara en fara för liv och hälsa. Scania kan komma att sätta upp skyltning som ytterligare förtydligar detta.

Läs mer om Scanias självkörande transportlösningar på deras webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 oktober 2023