Europa inspirerar gymnasielärare
Tio lärare från Thomasgymnasiet får ny inspiration, kunskap och erfarenheter när de studerar hur andra gör i europeiska skolor. Metoder och pedagogik som ska motivera på hemmaplan.
Thomasgymnasiet har under hösten, med fortsättning i vår, kompetensutvecklat lärare i ett Erasmus+ projekt för ökad motivation och förbättrade studieresultat. Sex lärare var i höst på en kurs i Sevilla i Spanien.
– Det var en grupp från flera olika europeiska länder som fick prova pedagogiska metoder och hjälpmedel, säger Helena Normand, lärare i So-ämnen på Thomasgymnasiet.
När lärarna själva inte satt i skolbänken var de ute i stadsmiljön och fick tips på hur man kan använda utomhuspedagogik. Olika former av praktisk pedagogik som går att använda på hemmaplan.
Delar erfarenheter med varandra
– En stor poäng med projektet är utbytet vi får när vi delar erfarenheter med andra länder. De flesta andra var exempelvis förvånade över att eleverna i Sverige har en egen dator. Man arbetar mycket mer analogt i andra delar av Europa, berättar Eva-Lena Åskag, vårdlärare.
Det är tio lärare från olika gymnasieprogram på Thomasgymnasiet som är med i Erasmus+ projektet. Förutom kursen under hösten ska sex lärare i vår också ”jobbskugga” sex lärare på en skola på Cypern under en skolvecka.
– Det ska bli spännande att se hur de lägger upp sina lektioner, hur de arbetar med läxor, examina och med att motivera eleverna, säger Eva-Lena Åskag.
– Det är häftigt att man känner sig mer som en EUmedborgare nu när vi har fått många kontakter och ett nätverk av människor runt om i Europa att diskutera med. Skolan växer, konstaterar Helena Normand.
Ansökan tog tid
Att söka EU-medel för denna typ av projekt har dock inte varit enkelt. Det är många dokument som ska fyllas i och ansökningar och rapporter som ska skickas in. När allt är klart ska det också rapporteras och sammanfattat på olika sätt.
– Men det är värt det, säger både Eva-Lena och Helena som är Erasmus-koordinater och som styr och leder projektet från Thomasgymnasiets sida.
– Vi hoppas fler skolor blir uppmuntrade att söka medel för olika utbildningsprojekt. Det är en stor möjlighet att utvecklas både som individ och som skola.
– Vi har redan börjat fundera på nästa utvecklingsprojekt inom Erasmus, då skulle vi nog vilja involvera och få med oss elever också. Men först ska vi göra klart det här och sprida allt vi lär oss, avslutar Eva-Lena Åskag.
Här kan du läsa mer om EUs Erasmus+: Vad är Erasmus+? | Erasmus+ (europa.eu)
Podd om utbildningen i Livet på Thomas - då och nu
009 - Ingegerd & Susanne utforskar motivationens hemligheter i Sevilla - Livet på THOMAS, nu och då | Podcast on Spotify