• Startsida
  • / Nyheter
  • / Strängnäs bibliotek återgår till ordinarie öppettider

Strängnäs bibliotek återgår till ordinarie öppettider

Från den 1 februari återgår Strängnäs bibliotek till att ha öppet till klockan 19 måndag till torsdag. Flera insatser görs för att skapa en lugn och trygg miljö på biblioteket.

Sedan i slutet av september förra året har Strängnäs bibliotek stängt klockan 17 i stället för klockan 19 måndag-torsdag. Anledningen är återkommande problem med besökare i mellan- och högstadieålder som inte respekterar bibliotekets regler och skapar en otrygg miljö för andra besökare. Från och med den 1 februari återgår biblioteket till ordinarie öppettider.

– Vi har under de här månaderna arbetat hårt på olika fronter för att kunna återgå till ordinarie öppettider. Vi har gjort en orsaksanalys tillsammans med kommunens säkerhetsavdelning och vi har samverkat med bibliotek i andra kommuner som upplevt liknande problem. Vi är hoppfulla och ser redan förbättringar i miljön både för personal och besökare, säger bibliotekschef Towe Karlsson.

Flera insatser har genomförts och ännu fler är på gång. En ommöblering i källaren skapar bättre uppsikt. Det tysta läsrummet på plan 2 kommer vara låst och besökare som vill studera där uppmanas kontakta personalen för att få tillgång till rummet. Bibliotekspersonalen får också utbildning och träning i hur de ska hantera olika typer av situationer.

Bättre relationer en del av lösningen

Fritidsgårdsenhetens arbetsgrupp Team Ungdom kommer att besöka biblioteket oftare för att skapa relationer med ungdomarna. Bibliotekspersonal kommer också att följa med fritidsgårdspersonal vid de skolbesök som de gör varje termin. Att lära känna ungdomarna bättre och samverka med andra enheter är en nyckelfaktor, något som visat sig framgångsrikt i andra kommuner.

– Vi är glada över ett närmre samarbete med Fritidsgårdsenheten, och vi strävar också efter ett bättre samarbete med skolorna för att kunna hjälpa de barn som behöver extra stöd från vuxenvärlden, säger Towe Karlsson.

Dessutom kommer Strängnäs Fritidsgård att börja öppna tidigare under vardagar. När förändringen i öppettider börjar gälla är ännu inte bestämt.

– Det är tydligt att många unga har behov av en plats att komma till efter skolan. Alla har inte möjlighet att gå hem, och då har biblioteket blivit en sådan plats. Genom att öppna Strängnäs fritidsgård tidigare på dagen skapar vi fler platser för de här ungdomarna att vara på, och vi har trygga vuxna som kan möta dem, säger Marcus Delving, Fritidsgårdschef.

Fler positiva nyheter om Multeums öppettider

En annan nyhet kring öppettiderna på Multeum är att Kafé Fröken Maräng kommer börja erbjuda frukost. Det innebär att från den 5 februari öppnar huset redan klockan 7 på vardagar. Biblioteksdelen öppnar fortsatt klockan 9, men besökare kan äta frukost i kafét och läsa tidningen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 januari 2024