Strängnäs kommun erbjuder skolfrukost

Efter sportlovet kommer flera av kommunens grundskolor att erbjuda frukost för eleverna innan skoldagen börjar.

En del barn och unga hinner, kan eller vill inte äta frukost hemma.

– Vi är övertygade om att frukost ger en bra grund för att orka med sin dag och att öka koncentrationsförmågan, säger Raija Ikonen som är verksamhetschef för grundskolan i Strängnäs kommun.

Möjligheten att erbjuda eleverna frukost är en satsning från Strängnäs kommun, där skolorna och kommunens måltidsservice arbetar tillsammans.

– I andra kommuner har man sett att i de skolor där frukost erbjuds håller elevernas koncentration längre och man presterar bättre. Det känns jättebra att vi kan erbjuda frukost denna termin, säger måltidschef Patrik Andersson.

Frukosten kan se lite olika ut i de olika skolorna. Elever och vårdnadshavare kommer att få information från respektive skola om startdag, frukosttider och var frukosten serveras. Att äta frukost på skolan är frivilligt och kostnadsfritt.

Det är inte alla kommunens skolor som är med och testar frukost denna omgång.

– Några har yngre elever där många är inskrivna i fritidsverksamhet som redan serverar frukost innan skolan börjar, förklarar Raija Ikonen.

– Nu startar vi upp det här projektet med en god skolstart och frukostserveringen pågår varje skoldag terminen ut. Sedan ska det utvärderas både bland elever, vårdnadshavare och lärare, säger Patrik Andersson.

Även Fritidsgården i Strängnäs öppnar upp och kommer att servera frukost för de ungdomar som vill komma dit innan skolan börjar för att äta, prata och få en lugn start på dagen.

 

Deltagande skolor: Paulinska skolan, Karinslundsskolan, Tosteröskolan, Resursskolan, Mariefreds skola och Åkerskolan.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 februari 2024