Hjärtan, pepp och delaktighet på Tosteröskolan

Det är både en vanlig och ovanlig dag för eleverna på Tosteröskolan när skolan idag uppmärksammar Alla hjärtans dag under Vänliga veckan.

Det är sex elever i klass 1–3 A på den anpassade grundskolan Tosteröskolan. Klassen startar dagen som man brukar med en samling. Man sjunger en sång med elevernas namn, prata om dagens datum, namnsdag och väder.

Bildstöd och tecken är en viktig del i undervisningen för den anpassade grundskolan. Den här veckan övar eleverna på tecken för kompis, vän och tycker om.

Alla hjärtans dag firas utomhus

Idag, den 14 februari, ska skolan också fira Alla hjärtans dag med utomhusaktiviteter på första rasten, och i eftermiddag väntar högläsning, lunch, bild och musik. Men först står matematik på schemat.

– Jag är ganska ny som klasslärare här, jag började i mars 2023 och jag stormtrivs, berättar Anneli Edenvik.

Anneli blandar och delar ut olika tal från 0 till 20 som eleverna ska placera på rad.

– Först i rätt ordning, sedan gör vi det baklänges. Då startar vi med 20, förklarar hon.

Elevrådet ordnar och fixar

Efter mattelektionen väntar skolgården och en tipspromenad, hjärtan med peppande budskap, varm choklad och barnen får sätta sina fingeravtryck på vänskapsträdet.

– Det är skolans elevråd som ordnat och bestämt hjärtan-aktiviteterna, säger Emma Åslund som är skolkurator och elevrådsansvarig.

Emma Åslund arbetar med elevråden på både Tosteröskolan och Thomasskolan. Elevråden har representanter från alla klasser och ses en gång per månad. Råden arbetar då bland annat med olika teman, ordnar aktiviteter, går trygghetsvandringar och ser över den egna elevenkäten.

– Vi pratar om vad som gör att man känner sig trygg och trivs på skolan. Då kan eleverna exempelvis tycka att ”regnbågar gör att man trivs,” då försöker vi få in det på skolan på något bra sätt. Ett annat exempel är att vi kan arbeta med samarbetsövningar, dessa får sedan elevrådsrepresentanterna ta med sig tillbaka till sina klasser och göra där tillsammans med kompisarna. Det är viktigt med delaktighet, säger Emma Åslund.

 

Anpassad grundskola

Tosteröskolan som har årskurs 1 till årskurs 6 och Thomasskolan årskurs 6/7 till 9, går sammanlagt 65 elever. För att tillhöra målgruppen för den anpassade grundskolan ska man ha fått diagnosen intellektuell funktionsnedsättning.

Tosteröskolan ligger på Tosterön i Strängnäs och Thomasskolan finns vid Thomasgymnasiet i Eldsundsområdet, Strängnäs.

Här kan du läsa mer om anpassad grundskola

Tosteröskolan 1
Tosteröskolan 2
Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 februari 2024