• Startsida
  • / Nyheter
  • / Thomasgymnasiet välkomnade riksdagens förste vice talman

Thomasgymnasiet välkomnade riksdagens förste vice talman

Thomasgymnasiet

Det var en ovanlig start på veckan när Thomasgymnasiet på måndagsmorgonen fick besök och föreläsning av förste vice talman Kenneth G. Forslund (S).

Kenneth G. Forslund har i många år arbetat som riksdagsledamot och är nu en av riksdagens tre vice talmän. På måndagen höll han en föreläsning för flera olika program inom främst årskurs tre på Thomasgymnasiet.

Eleverna fick möjlighet att ställa sina frågor till Kenneth G. Forslund. De frågade bland annat vad han tjänar och om han tryckt fel vid någon röstning i riksdagen och vad som händer då.

– Ja då. Det har jag. Det som händer är att man efteråt fyller i en blankett där man förklarar att det blev fel och hur man egentligen tänkt rösta. Men beslutet eller röstningen ändras inte. Oftast finns det ju marginaler, förklarade Kenneth G. Forslund.

Han fick också tillfälle berätta att det som drev honom att engagera sig och bli politiker var rättvise- och fredsfrågor, mycket beroende på att man när han var ung kapprustade kärnvapen.

xx

Besöket i Strängnäs en del av talmansresan

Förste vice talmannen besökte också Källparken i Strängnäs och Knutte Westers konstverk "Sammanflätade" — ett bestående minne av 500-årsresan och minnesåret 2023, innan resan fortsatte till Eskilstuna.

Besöket var en del av talmansresorna där representanter från talmanspresidiet under mandatperioden besöker samtliga Sveriges län. Under resorna åker talmannen eller en av de vice talmännen och landshövdingen ut i länet för att delta vid platsbesök och seminarier. Temat på årets talmansresor är uppdrag demokrati.

Alla talmän tjänstgör vid olika tillfällen och delar på arbetsuppgifterna som innebär att förbereda för debatter och omröstningar, och att leda dem. Man ska också representera riksdagen, både i Sverige och utomlands.

Riksdagens förste vice talman Kenneth G Forslund (S) var i Strängnäs och Eskilstuna den 15 april för talmansresan. Även Landshövding Beatrice Ask (M) deltog i besöken.På bilderna: Förste vice talman Kenneth G. Forslund (S) och Thomasgymnasiets rektor Mikael Källarsson.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 april 2024