Snart släpps boken om livet i Strängnäs kommun

Illustraion med bok med titeln Jag färdas mellan då och nu

Den 19 november kommer resultatet av projektet Skriv om ditt liv. 130 personers unika texter har samlats i en antologi som heter Jag färdas mellan nu och då, texter om livet i Strängnäs kommun.

Under parollen Skriv om ditt liv i Strängnäs kommun ville vi uppmuntra vuxna att skriva. Kulturkontoret, med kommunförfattare Magnus Utvik i spetsen, har arrangerat workshops och några riktade skrivstugor för vissa grupper som behövde mer stöd med språket.

Boken Jag färdas mellan nu och då kommer att säljas på våra kommunala bibliotek och hos våra lokala bokhandlare.

Vilka har skrivit?

Projektet vände sig till vuxna skrivintresserade och de som har skickat in sina texter är mellan 18 och 94 år. En del medverkande bor inte i kommunen just nu, men har på olika sätt en relation till platsen sedan sin barndom, militärtjänst eller annat. Dessutom medverkar åtta författare utom tävlan och de är Marie-Louise Pettersson, Christer Hermansson, Eva Stilling, Johan Dalman, Helena von Hofsten, Leif Klingensjö, Staffan Bergfeldt och Staffan Davidsson.

Texter från hjärtat

Texterna i Jag färdas mellan nu och då, visar på kärlekens både helande som destruktiva sida och berör arbetets himmel och helvete, den trygga förankringen i Strängnäs kommun och längtan efter att fly. De beskriver möten som förändrar livet och möten som bara är en del av vardagen.

Det är dikter, noveller, berättelser som får en att skratta, gråta, längta, bejaka livet och samtidigt känna dödens tunga hjärtslag. Som i denna strof från en av författarna: ”Mamma dog på mors dag. Typiskt henne”. Några texter är förbryllande och har högst egensinniga kompositioner, andra är klockrena med stilistisk skärpa och psykologiskt djup. Men alla har det gemensamt att de kommer inifrån hjärtat. Det är texter som visar på rikedomen inom oss.

Boksläpp och prisutdelning

Den 19 november är det dags för boksläpp där vinnarna koras. Dessutom bjuds det på utdrag ur boken som kommer att visa på bredden på ett verk som har skapats tillsammans i en litterär gemenskap i vår kommun. Allas medverkan gör boken unik och visar på något vi kan vara stolta över i vår kommun.

Tid och plats:

Den 19 november kl 18, Thomas arena teater. Fri entré, inget förköp och först till kvarn gäller.

Pristagare och hedersomnämnanden

En jury har utsett första-, andra-, och tredjepristagare och dessutom har de valt fem hedersomnämnda, som på olika vis bidragit till ett rikare innehåll i boken.

Projektet har fått ekonomiskt stöd från Statens kulturråd och Sparbanken Rekarne.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 oktober 2019