Kommunförfattare

Kommunförfattare Magnus Utvik

Sveriges första och hittills enda kommunförfattare finns i Strängnäs kommun. Han heter Magnus Utvik, är författare och utbildad skrivpedagog, men också känd som bokrecensent.

Kommunförfattaren har ett uppdrag att inspirera medborgarna i Strängnäs kommun att skriva. Genom olika projekt ges kommuninvånare möjlighet att utveckla sitt skrivande och berätta sina egna historier. Arbetet har resulterat i tre böcker och under 2021 påbörjas arbetet med en politisk kabaré i Kurt Tucholskys anda.

Kabaréprojekt

Under våren 2021 påbörjas arbetet med en politisk kabaré som utgår från Kurt Tucholskys texter. Författaren och journalisten föddes i Tyskland 1890 och kom att bli en hängiven antinazist som kämpade mot alla totalitära idéer. Tucholsky kom till Sverige 1929 och hans gravplats i Mariefred besöks varje år av tyska turister som vill hedra hans minne. Genom projektet lyfts hans gärning fram, samtidigt som boende i kommunen bjuds in att delta med egna texter.

Kabarén är ett samarbete mellan kulturkontoret i Strängnäs kommun och regissören Kersti Olin, som bor och verkar i Stallarholmen. Projektet har ekonomiskt stöd från Kulturrådet och vänder sig till intresserade kommuninvånare.

Läs och inspireras:

 • Tyskland, vårt Tyskland av Kurt Tucholsky
 • Gripsholms slott av Kurt Tucholsky
 • Manus och dramaturgi för film av Thomas Granath

Låna enkelt via Bibblan till dörren

För att delta i projektet kontakta:

Kommunförfattaren Magnus Utvik
magnus.utvik@strangnas.se
mobil: 073 - 621 13 38

Litteraturutvecklare Peter Björkman
peter.bjorkman@strangnas.se
mobil: 070 - 741 03 19

Kurt Tucholsky

Kurt Tucholsky

Skrivcirklar och böcker

Här är några exempel på aktiviteter som har genomförts sedan starten:

 • Litterära workshopar för invånare utan erfarenhet av att skriva
 • Workshopar för kommunanställda
 • Skrivcirkel riktad till invånare med olika funktionsvariationer
 • Skrivcirkel för intagna på Mariefredsanstalten
 • Fördjupad skrivarkurs med deltagare med viss vana att skriva

Skrivcirklarna har mynnat ut i ett antal bokprojekt som ges ut av Strängnäs kommun. Du kan låna eller köpa böckerna på alla kommunala bibliotek och hos våra lokala bokhandlare. Det är också möjligt att beställa böckerna till andra bibliotek eller bokhandlare i landet.

Projektet får stöd från Kulturrådet

Strängnäs kommun har fortsatt stöd för projektet kommunförfattare från Stärkta bibliotek under Statens kulturråd. Uppdraget är att uppmuntra och vägleda vuxna i kreativt och skönlitterärt skrivande.

I projektbeskrivningen står det:

Att lära människor att skriva är ett demokratiprojekt då det uppmuntrar kommunikationen mellan kommunen och medborgarna. Skrivandet stärker självförtroendet och gör det lättare att komma med förslag till kommunen om förbättringar av olika verksamheter. På det sättet stärks inte bara banden mellan kommunen och medborgarna utan vitaliserar också demokratin.

Vill du få hjälp av kommunförfattaren?

Mejla Magnus Utvik om du har ett skrivprojekt, vill börja skriva eller har några texter som du vill utveckla. Han kan nås på tisdagar, onsdagar och torsdagar.

Kontakt

 • Magnus Utvik

  Kommunförfattare

  E-postadress:

  magnus.utvik@strangnas.se

  Besöksadress:

  Kulturhuset Multeum

  På plats tisdag, onsdag och torsdag.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 februari 2021