Kommunförfattare

Kommunförfattare Magnus Utvik

Sveriges första och hittills enda kommunförfattare finns i Strängnäs kommun. Han heter Magnus Utvik, är författare och utbildad skrivpedagog, men också känd som bokrecensent.

Kommunförfattaren har ett uppdrag att inspirera medborgarna i Strängnäs kommun att skriva. Under 2019 bjöd Magnus Utvik in invånare och personer med nära anknytning till kommunen på olika sätt, att skriva och skicka in texter som samlades i en antologi. Sedan dess har projektet växt och gett fler grupper möjlighet att utveckla sitt skrivande.

Skrivcirklar och böcker

Här är några exempel på aktiviteter som har genomförts sedan starten:

 • Litterära workshopar för invånare utan erfarenhet av att skriva
 • Workshopar för kommunanställda
 • Skrivcirkel riktad till invånare med olika funktionsvariationer
 • Skrivcirkel för intagna på Mariefredsanstalten
 • Fördjupad skrivarkurs med deltagare med viss vana att skriva

Skrivcirklarna har mynnat ut i ett antal bokprojekt som ges ut av Strängnäs kommun. Du kan låna eller köpa böckerna på alla kommunala bibliotek och hos våra lokala bokhandlare. Det är också möjligt att beställa böckerna till andra bibliotek eller bokhandlare i landet.

Projektet får stöd från Kulturrådet

Strängnäs kommun har fortsatt stöd för projektet kommunförfattare från Stärkta bibliotek under Statens kulturråd. Uppdraget är att uppmuntra och vägleda vuxna i kreativt och skönlitterärt skrivande.

I projektbeskrivningen står det:

Att lära människor att skriva är ett demokratiprojekt då det uppmuntrar kommunikationen mellan kommunen och medborgarna. Skrivandet stärker självförtroendet och gör det lättare att komma med förslag till kommunen om förbättringar av olika verksamheter. På det sättet stärks inte bara banden mellan kommunen och medborgarna utan vitaliserar också demokratin.

Vill du få hjälp av Magnus?

Mejla Magnus om du har ett skrivprojekt, vill börja skriva eller har några texter som du vill utveckla. Han finns på Multeum i Strängnäs tisdagar, onsdagar och torsdagar.

Kontakt

 • Magnus Utvik

  Kommunförfattare

  E-postadress:

  magnus.utvik@strangnas.se

  Besöksadress:

  Kulturhuset Multeum

  På plats tisdag, onsdag och torsdag.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 oktober 2020