Kommunförfattare

Kommunförfattare Magnus Utvik

Sveriges första och hittills enda kommunförfattare finns i Strängnäs kommun. Han heter Magnus Utvik, är författare och utbildad skrivpedagog, men också känd som bokrecensent.

Kommunförfattaren har ett uppdrag att inspirera medborgarna i Strängnäs kommun att skriva. Genom olika projekt ges kommuninvånare möjlighet att utveckla sitt skrivande och berätta sina egna historier. Arbetet har resulterat i tre böcker och under 2021 påbörjas arbetet med en politisk kabaré i Kurt Tucholskys anda.

Jag går på mina händer – en kabaré i Kurt Tucholskys anda

Under hösten 2021 kommer Strängnäs, Mariefred, Åkers Styckebruk och Stallarholmen att få njuta av den politiska och humoristiska föreställningen ”Jag går på mina händer – en kabaré i Kurt Tucholskys anda”.

Kurt Tucholsky var antinazist och en av Weimarrepublikens främsta radikala författare. Tidigare än de flesta såg han de mörka molnen torna upp sig på himlen när Hitlers antisemitiska rörelse växte sig allt starkare. Kampen mot totalitära åsikter och tendenser i samhället förde Tucholsky med pennan som vapen. Han skrev dikter och sångtexter och var en fruktad satiriker. Kurt Tucholsky kom till Sverige 1929 och levde bland annat i Hedlandet där han skrev romanen Schloss Gripsholm (Gripsholms slott) som publicerades 1931 i Tyskland. En bok som fortfarande lockar många tyskar till Mariefred. Kurt Tucholsky dog 1935 och är begravd i Mariefred.

I kabarén blandas dåtid och nutid. Texter från Tucholsky framförs liksom texter av författarna Annarella Hedberg, Hans Lundén. Anders Duus och Maria Baumert, alla boende i Strängnäs kommun. På scenen skådespelarna Therese Stenshäll, Tommy Hjernerth och musikern Bo Lindell. Regissör är Kersti Olin.

”Jag går på mina händer – en kabaré i Kurt Tucholskys anda”, är en del av projektet Stärkta bibliotek som finansieras av Statens Kulturråd. Initiativtagare till kabarén är Strängnäs kulturchef Christer Hermansson, kommunförfattare Magnus Utvik och litteraturutvecklare Peter Björkman.

Läs och inspireras:

 • Tyskland, vårt Tyskland av Kurt Tucholsky
 • Gripsholms slott av Kurt Tucholsky

Låna enkelt via Bibblan till dörren

Kontakt:

Kommunförfattaren Magnus Utvik
magnus.utvik@strangnas.se
mobil: 073 - 621 13 38

Litteraturutvecklare Peter Björkman
peter.bjorkman@strangnas.se
mobil: 070 - 741 03 19

Kurt Tucholsky

Kurt Tucholsky

Skrivcirklar och böcker

Här är några exempel på aktiviteter som har genomförts sedan starten:

 • Litterära workshopar för invånare utan erfarenhet av att skriva
 • Workshopar för kommunanställda
 • Skrivcirkel riktad till invånare med olika funktionsvariationer
 • Skrivcirkel för intagna på Mariefredsanstalten
 • Fördjupad skrivarkurs med deltagare med viss vana att skriva

Skrivcirklarna har mynnat ut i ett antal bokprojekt som ges ut av Strängnäs kommun. Du kan låna eller köpa böckerna på alla kommunala bibliotek och hos våra lokala bokhandlare. Det är också möjligt att beställa böckerna till andra bibliotek eller bokhandlare i landet.

Projektet får stöd från Kulturrådet

Strängnäs kommun har fortsatt stöd för projektet kommunförfattare från Stärkta bibliotek under Statens kulturråd. Uppdraget är att uppmuntra och vägleda vuxna i kreativt och skönlitterärt skrivande.

I projektbeskrivningen står det:

Att lära människor att skriva är ett demokratiprojekt då det uppmuntrar kommunikationen mellan kommunen och medborgarna. Skrivandet stärker självförtroendet och gör det lättare att komma med förslag till kommunen om förbättringar av olika verksamheter. På det sättet stärks inte bara banden mellan kommunen och medborgarna utan vitaliserar också demokratin.

Vill du få hjälp av kommunförfattaren?

Mejla Magnus Utvik om du har ett skrivprojekt, vill börja skriva eller har några texter som du vill utveckla. Han kan nås på tisdagar, onsdagar och torsdagar.

Kontakt

 • Magnus Utvik

  Kommunförfattare

  E-postadress:

  magnus.utvik@strangnas.se

  Besöksadress:

  Kulturhuset Multeum

  På plats tisdag, onsdag och torsdag.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 31 augusti 2021