• Startsida
  • / Nyheter
  • / Räddningstjänsten reder ut vad som gäller om underhåll av imkanaler i kök

Räddningstjänsten reder ut vad som gäller om underhåll av imkanaler i kök

Räddningstjänsten i Strängnäs meddelar att flera personer hör av sig om att ett eller flera företag just nu genomför en intensiv marknadsföring av tjänster, till exempel rengöring av imkanaler.

En imkanal är den ventilationskanal som går från spisen och ska dra med sig os vid matlagning.

Lagkrav försvann 2004

Det finns ingen lag som säger att privatpersoner måste göra rengöra imkanalen med en bestämd regelbundenhet. Sedan 2004 ligger ansvaret att underhålla, kontrollera brandskyddet eller sota imkanaler på fastighetsägaren eller lägenhetsinnehavaren. Det kan exempelvis handla om att rengöra filtret i köksfläkten.

Jämför och kolla före beställning

Om man vill ha hjälp med rengöring kan man givetvis köpa den tjänsten. Det är, som med alla andra tjänster man köper, då viktigt att göra en jämförelse av priser och kontroll av företagen innan man beställer något. Flera ventilations- och sotningsföretag erbjuder tjänsten, dock inte den entreprenör som sköter sotningen i Strängnäs kommun.

Arbetet med att rengöra ventilation och imkanaler samt för att städa efteråt ger rätt till ROT-avdrag. För rengöring av spisfläkt gäller RUT-avdrag.

Strängnäs kommun har avtal med företaget Skorstensfejarna LJ AB från Norrköping när det gäller obligatorisk sotning och rengöring av eldstäder, rökkanaler och imkanaler från storkök i hela kommunen.

Lagkrav för storkök

Kravet på regelbundna kontroller gäller fortfarande storkök, som till exempel olika typer av restaurangkök och liknande.

På vår webbplats kan du läsa mer om brandskydd och sotning.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 april 2021