Kungligt besök i Strängnäs den 6 juni 2023

Bild som representerar en av fyra kommundelar med märkning (sigill / logotyp) för 500-årsresan

Den 6 juni 2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs. Med anledning av det kommer kungahuset till Strängnäs för att delta i nationaldagsfirandet och 500-årsresan.

Strängnäs kommun uppmärksammar den historiska händelsen hela året under namnet 500-årsresan – genom dåtid, nutid och framtid.

– ­Vi bjöd in kungahuset att vara med och ta del av vårt nationaldagsfirande 2023 i ett tidigt skede. Det är glädjande att det nu är klart att de närvarar med anledning av att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung just här i Strängnäs, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Programmet för nationaldagen innehåller bland annat högtidliga tal, musikframträdanden, tårtkalas och motionslopp i samarbete med Vasaloppet.

– Att den nuvarande kungen Carl XVI Gustav med familj vill fira sina 50 år på tronen genom att komma till oss och bli en del av 500-årsresan passar väldigt bra in i vårt tema. Resan ska ju ta oss genom dåtid, nutid och framtid. Gustav Vasa får i det här sammanhanget representera dåtid, Carl XVI Gustav nutid och i framtiden ser vi ju ett trendbrott med tronföljaren Victoria som vår första kvinnliga statschef i modern tid, säger Johanna Nyberg, projektledare på kulturkontoret i Strängnäs kommun.

Vi släpper hela programmet den 6 juni 2022

Vi släpper hela programmet för 500-årsresan och nationaldagsfirandet 2023 den 6 juni 2022. Strängnäs kommun arrangerar 500-årsresan tillsammans med både lokala och andra arrangörer.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 maj 2022