500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid

2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i Strängnäs 1523. Med avstamp i den historiska händelsen bjuder Strängnäs kommun in till en mängd gemensamma upplevelser i bred lokal samverkan.

500-årsresan som sigill på vasaborgen Gripsholms slottt

Hela året lyfter vi olika perspektiv som demokrati, folkhälsa, historia, kultur, makt och mänskliga rättigheter under namnet 500-årsresan – genom dåtid, nutid och framtid.

6 juni 1523 uppmärksammas under hela 2023

Att Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 är utgångspunkten för året. Händelsen hade stor betydelse för hela Sverige och har påverkat landets utveckling på olika sätt. 500-årsresan tar avstamp i riksmötet och kungavalet, samtidigt som andra händelser uppmärksammas under året.

Evenemang, aktiviteter och samtal

Det blir evenemang inom kultur och idrott, scenkonst och utställningar, föreläsningar och samtal.

Historiska motiv på elskåp

Elever i Mariefred målar elskåp med tolkningar av historiska händelser inför 500-årsresan. Mariefreds hembygdsförening har tagit fram foton av platser och händelser från Mariefreds historia som eleverna tolkar och sedan målar på elskåpen. De målade skåpen bildar en promenadslinga genom centrala Mariefred.

Lokalhistorisk spänningsroman

Inför läslovet hösten 2023 får alla sjätteklassare i kommunen en nyskriven lokalhistorisk spänningsroman. Med en satsning på en lokalhistorisk spänningsroman ska barn och unga bidra till kommunens lokalhistoriska samling. Uppdraget har gått till författaren Cecilia Rojek, född och uppvuxen i Strängnäs.

Kulturdagen blir en kulturvecka

Kulturdagen flyttas fram till början av juni och utökas med fler dagar under 2023.

Ta del av programmet

Resan går från Stallarholmen till Åkers styckebruk

500-årsresan stannar till i alla kommundelar under året. Vi börjar året i Stallarholmen den 7 januari klockan 15.23 och avrundar i Åkers styckebruk på nyårsafton den 31 december. Däremellan blir det mer fokus på Strängnäs och Mariefred under sommaren, och särskilt i samband med nationaldagen den 6 juni.

Vi uppdaterar den här sidan löpande när programpunkter är bekräftade.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev där vi informerar om vad som är på gång, vilka som är med och annat som kan vara intressant att ha koll på. Anmäl dig till projektledaren via mejl 500@strangnas.se.

Var med på en unik resa

Vi vill länka historien med nutiden och samtidigt blicka framåt tillsammans med alla invånare och besökare i vår kommun. I bred samverkan mellan kommunen och aktörer från både när och fjärran skapar vi evenemang, aktiviteter och framtiden historia tillsammans.

I kommunens verksamheter får till exempel skolelever möjlighet att ta del av året genom olika projekt inom undervisningen, vid maten och under leken. Året kommer också att uppmärksammas på våra särskilda boenden.

Hör av dig med dina idéer

Det finns fortfarande stora möjligheter att komma in med idéer och tankar om programmet. Hör av dig till projektledaren via mejl 500@strangnas.se.

För dig som är arrangör

Vi har skapat en sida där vi samlar information, checklistor och tips för dig som arrangerar programpunkter. Sidan uppdateras allt eftersom behov och frågor uppstår.

Vill du arrangera en aktivitet under 500-årsresan? Om din aktivitet knyter an till temat folkhälsa kan du ansöka om arrangemangsbidrag. Du ansöker enkelt genom vår e-tjänst, senast den 30 september.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 november 2022