500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid

2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i Strängnäs 1523. Med avstamp i den historiska händelsen bjuder Strängnäs kommun in till en mängd gemensamma upplevelser i bred lokal samverkan.

500-årsresan som sigill på vasaborgen Gripsholms slottt

Hela året lyfter vi olika perspektiv som demokrati, folkhälsa, historia, kultur, makt och mänskliga rättigheter under namnet 500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid.

Att Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 är utgångspunkten för året. Händelsen hade stor betydelse för hela Sverige och har påverkat landets utveckling på olika sätt. 500-årsresan tar avstamp i riksmötet och kungavalet, samtidigt som andra händelser uppmärksammas under året.

Evenemang, aktiviteter och samtal

Det blir evenemang inom kultur och idrott, scenkonst och utställningar, föreläsningar och samtal.

Hela programmet släpps under 2022

Vi släpper programmet den 6 juni 2022. Ett antal evenemang kommer dock att bli offentliga redan under vintern och våren.

Den 22 november släppte vi en första programpunkt i samarbete med Vasaloppet. I anslutning till den 6 juni 2023 startar åtminstone två nya motionslopp i vår kommun.

Var med på en unik resa

Vi vill länka historien med nutiden och samtidigt blicka framåt tillsammans med alla invånare och besökare i vår kommun. I bred samverkan mellan kommunen och aktörer från både när och fjärran skapar vi evenemang, aktiviteter och framtiden historia tillsammans.

I kommunens verksamheter får till exempel skolelever möjlighet att ta del av året genom olika projekt inom undervisningen, vid maten och under leken. Året kommer också att uppmärksammas på våra särskilda boenden.

Hör av dig med dina idéer

Det finns fortfarande stora möjligheter att komma in med idéer och tankar om programmet.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 november 2021