500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid

2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i Strängnäs 1523. Med avstamp i den historiska händelsen bjuder Strängnäs kommun in till en mängd gemensamma upplevelser i bred lokal samverkan.

500-årsresan som sigill på vasaborgen Gripsholms slottt

Hela året lyfter vi olika perspektiv som demokrati, folkhälsa, historia, kultur, makt och mänskliga rättigheter under namnet 500-årsresan – genom dåtid, nutid och framtid.

6 juni 1523 uppmärksammas under hela 2023

Att Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 är utgångspunkten för året. Händelsen hade stor betydelse för hela Sverige och har påverkat landets utveckling på olika sätt. 500-årsresan tar avstamp i riksmötet och kungavalet, samtidigt som andra händelser uppmärksammas under året.

Evenemang, aktiviteter och samtal

Det blir evenemang inom kultur och idrott, scenkonst och utställningar, föreläsningar och samtal.

Nationaldagen den 6 juni innehåller bland annat högtidliga tal, musikframträdanden, tårtkalas och motionslopp i samarbete med Vasaloppet. Det är också klart att kung Carl XVI Gustav med familj deltar i programmet.

Den 22 november 2022 släppte vi den första programpunkten i samarbete med Vasaloppet. I anslutning till den 6 juni 2023 startar nya motionslopp i vår kommun under namnet Hemmavasan Strängnäs.

Kulturdagen flyttas fram till början av juni och utökas med fler dagar under 2023.

Ta del av programmet

Från Stallarholmen till Åkers styckebruk

500-årsresan stannar till i alla kommundelar under året. Vi firar in året i Stallarholmen den 1 januari klockan 15.23 och avrundar i Åkers styckebruk den 31 december. Däremellan blir det mer fokus på Strängnäs och Mariefred under sommaren, och särskilt i samband med nationaldagen den 6 juni.

Vi uppdaterar den här sidan löpande när programpunkter är bekräftade.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev där vi informerar om vad som är på gång, vilka som är med och annat som kan vara intressant att ha koll på. Anmäl dig till projektledaren via mejl 500@strangnas.se.

Var med på en unik resa

Vi vill länka historien med nutiden och samtidigt blicka framåt tillsammans med alla invånare och besökare i vår kommun. I bred samverkan mellan kommunen och aktörer från både när och fjärran skapar vi evenemang, aktiviteter och framtiden historia tillsammans.

I kommunens verksamheter får till exempel skolelever möjlighet att ta del av året genom olika projekt inom undervisningen, vid maten och under leken. Året kommer också att uppmärksammas på våra särskilda boenden.

Hör av dig med dina idéer

Det finns fortfarande stora möjligheter att komma in med idéer och tankar om programmet. Hör av dig till projektledaren via mejl 500@strangnas.se.

För dig som är arrangör

Vi har skapat en sida där vi samlar information, checklistor och tips för dig som arrangerar programpunkter. Sidan uppdateras allt eftersom behov och frågor uppstår.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 juni 2022