Vi flaggar för Ukrainas självständighet

Idag den 24 augusti är det Ukrainas 31: a självständighetsdag. Vi visar vårt stöd för Ukraina genom att hissa Ukrainas flagga utanför kommunhuset.

Idag är det 181 dagar sedan Ryssland invaderade Ukraina, den 24 februari 2022. Enligt UNHCR har över 6,6 miljoner människor flytt landet och cirka 170 av dessa flyktingar befinner sig nu i vår kommun.

- Mina tankar går till Ukraina. Genom att hissa Ukrainas flagga vill vi visa vårt solidariska stöd med det ukrainska folket. Jag är också stolt över vår organisation som har ställt om och arbetar för att ta hand om flyktingarna, säger kommundirektör Lars Ekström.

Migrationsverket har anvisat 56 flyktingar från Ukraina till Strängnäs, de flesta av dem bor på Mälarblick. Eftersom de är anvisade hit ansvarar kommunen för att de ska få mer stadigvarande boende.

Migrationsverket har även placerat fler flyktingar tillfälligt på Mälarblick, i väntan på att de ska få anvisning till andra kommuner och flytta vidare. Några flyktingar bor även privat runtom i kommunen.

Skola och sysselsättning

I nuläget är det ungefär ett 60-tal barn från Ukraina som får undervisning på Språkcentrum och cirka ett 40-tal barn har börjat i ordinarie skola. Kommunen erbjuder barn från Ukraina undervisning, men barn som är flyktingar har inte skolplikt.

Studiefrämjandet håller undervisning i svenska för vuxna på Språkcentrum och flera föreningar och organisationer anordnar aktiviteter på Mälarblick och på andra platser i kommunen. Bland annat Bilda studieförbund, Svenska kyrkan och Starka händer. 18 vuxna från Ukraina har fått jobb i kommunen.

Mer information

Kommunen har en arbetsgrupp som regelbundet samordnar och koordinerar olika insatser inom kommunens verksamheter.

På kommunens webbplats har vi samlat information om hur kommunen påverkas, vilket stöd flyktingar från Ukraina kan få och hur du kan bidra Kriget i Ukraina

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 augusti 2022