Kriget i Ukraina - Війна в Україні
Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina har kommunen samlat information om vilket stöd flyktingar från Ukraina kan få från kommunen och myndigheter.
Vad gör kommunen?
Kommunen följer händelseutvecklingen och samordnar och koordinerar olika insatser inom kommunens verksamheter.
Den 1 juli 2022 började en ny lag att gälla som innebär att kommunerna har ansvar för att ordna boende åt flyktingar från Ukraina. Den nya lagen skapar en jämnare fördelning av boendeplatser över landet. Kommunerna får flyktingar anvisade. Kommunernas ansvar för flyktingar från Ukraina - Migrationsverket
Kommunen har även ansvar för att erbjuda nyanlända barn från Ukraina förskola och skolundervisning.
Для біженців з України
För dig från Ukraina
Som ukrainsk medborgare har man rätt att stanna i Sverige utan att ansöka om tillstånd i 90 dagar. Här har vi samlat information om vad som gäller.
Information om säkerhetsläget - Krisinformation.se
Du får information om det svenska samhället på Informationsverige.se på svenska
Директива про тимчасовий захист
Massflyktingdirektiv från EU
Alla som flyr från Ukraina omfattas av det massflyktingdirektiv som EU har utfärdat. Det innebär att personer som flyr från Ukraina kan få skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Tillståndet ger möjlighet att få hjälp med boende, rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd i Sverige.
Läs mer och ansök om skydd på Migrationsverkets webbplats.
Проживання для вас з тимчасовим захистом відповідно до Директиви про масових біженців
Boende för dig med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet
Du kan välja att ordna ditt boende på egen hand eller få hjälp av Migrationsverket.
Ви прибули з України та шукаєте роботу?
Är du från Ukraina och söker jobb?
Här hittar du information om vad som gäller när du ska söka jobb i Sverige: Att söka jobb i Sverige - Arbetsförmedlingen
Ласкаво просимо до шведської школи
Välkommen till den svenska skolan
Barn och ungdomar från Ukraina är välkomna i den svenska förskolan och skolan. Välkommen till den svenska skolan - Skolverket
För att få hjälp med skola och barnomsorg i Strängnäs kommun ska familjerna kontakta Språkcentrum. Innan familjen kan göra en skolansökan ska eleven genomgå en kartläggning på Språkcentrum.
Kontaktuppgifter till Språkcentrum:
sprakcentrum@strangnas.se, telefon: 0152-291 00
Frågor och svar
Här har vi samlat vanliga frågor och svar.
Kommunen har i uppdrag att ordna bostäder åt personer som anvisas från Migrationsverket. Kommunen har en månad på sig att ordna en bostad och ska sedan ansvara för driften av boendet.
Ensamkommande barn och ungdomar, som kommunen tar emot enligt avtalet med Migrationsverket, bor i HVB-hem, stödboende eller familjehem som kommunen ordnar.
Kommunen är också skyldig att ordna boende till den som fått uppehållstillstånd och blir anvisad till kommunen.
Andra måste ordna sitt boende på egen hand och är då hänvisade till den vanliga bostadsmarknaden, precis som alla andra.