Öppet hus under En vecka fri från våld

Vecka 47, under En vecka fri från våld, uppmärksammar kommunen det omfattande samhällsproblem som mäns våld mot kvinnor utgör. Under veckan bjuder kommunens Fredagrupp in till öppet hus i sina lokaler.

En vecka fri från våld är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som uppmärksammar det omfattande samhällsproblem som mäns våld mot kvinnor utgör och kunskapen om att våld går att förebygga.

– En vecka fri från våld är en viktig vecka där vi får möjlighet att prata om mäns våld mot kvinnor. Målet är att få fler kvinnor att förstå sina rättigheter, få närstående att våga reagera på varningssignaler och på så sätt tillsammans kunna arbeta våldsförebyggande, säger Daniel Eriksson samordnare mot våld i nära relation.

Öppet hus på temat mäns våld mot kvinnor

Måndagen den 21 november bjuder kommunens Fredagrupp in till ett öppet hus. Till Fredagruppen kan du vända dig för att få råd och stöd – både du som blivit utsatt för våld, men också du som utövat våld. På plats kommer du förutom kommunens Fredagrupp också kunna träffa Brottsofferjouren och Tjejjouren Måna.

– Vi vill bjuda in till ett öppet hus för att fler ska få kännedom om att vi finns och vilket stöd som finns att få. Både av kommunens Fredagrupp, men också av de föreningar och verksamheter som vi samarbetar med, säger Daniel Eriksson.

En vecka fri från våld i Strängnäs kommun

Veckan pågår mellan 21 och 27 november och är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN.

Här kan du ta del av de aktiviteter som arrangeras i Strängnäs kommun under En vecka fri från våld:

Orange Day, den 25 november

Som en del av En vecka fri från våld kommer Multeums skyltfönster lysas upp med orange färg. Färgen orange ska representera en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Under Orange Day manifesterar människor mot mäns våld mot kvinnor över hela världen. Kända byggnader lyser upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt.

Läs mer om Orange Day på UN Women.

Samtalsgrupp för kvinnor

Under veckan startar också en sluten samtalsgrupp för kvinnor som upplevt våld i nära relation. I gruppen stöttar vi varandra och får hjälp av andra som har liknande upplevelser. Läs mer om samtalsgruppen och hur du gör för att anmäla dig i nyheten Samtalsgrupp för kvinnor som upplevt våld i nära relation.

Är du utsatt för våld? Det finns hjälp att få.

Strängnäs kommun erbjuder olika stödinsatser för dig som blir utsatt för våld, utsätter andra för våld, eller lever i en familj där någon är våldsam.

Läs mer om vilket stöd som finns att få på sidan Våld och hot.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 november 2022