83 procent nöjda med årets feriepraktik

Vad tyckte årets feriepraktikanter om kommunen som arbetsplats? Nu är resultatet efter sommarens feriepraktik sammanställt.

Kommunens feriepraktik är viktig, inte bara för ungdomarna som får en fot in i arbetslivet, utan också för oss som organisation. I år kunde vi erbjuda 224 feriepraktikplatser fördelat på 27 arbetsplatser. Vi erbjöd platser inom bland annat äldreomsorgen, som ambulerande turistvärdar och socialt entreprenörskap genom Rookie Startup.

Årets feriepraktikanter nöjda med kommunen som arbetsplats

Efter sommaren skickade Strängnäs kommun ut en enkätundersökning till årets feriepraktikanter. Där ställde vi bland annat frågor om vad de har lärt sig på sin praktik och vad de tyckte om kommunen som arbetsplats.

Enkäten bygger på 48 respondenter och resultatet visar bland annat att:

  • 97,9 procent skulle rekommendera andra att söka feriepraktik inom Strängnäs kommun.
  • 35,4 procent var mycket nöjda med sin feriepraktik, 47,9 procent var nöjda och endast 2,1 procent var missnöjda med sin feriepraktik.

Några svar om vad ungdomar har lärt sig på feriepraktiken:

”På min arbetsplats har jag fått en något större förståelse för entreprenörskap och hur processen för entreprenöriella projekt kan se ut på en grundläggande nivå.”

”Jag har lärt mig att ta ansvar genom arbetsuppgifter som gynnar inte bara mig själv utan andra på arbetsplatsen, samt att mitt arbete bidrog till en bättre miljö.”

”Jag lärde mig om omvårdnad och hur viktigt det är att vi tar hand om varandra. Och även om hur värdefullt varje yrke är.”

”Sköta tider, lyssna på andra, lära mig om hur man gör på min arbetsplats. Lära mig mer om hur och vad man utbildar sig för att jobba med olika saker.”

”Jag har lärt mig att äldreomsorgen var mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Samt så fick jag se hur man gjorde för att byta sängunderlag för de äldre fast de fortfarande ligger kvar i sängen.”

”Hur man kan lösa vissa uppgifter, hantera stress, jobba ihop med andra, följa order m.m.”

Fler arbetsplatser jämfört med tidigare år

I år kunde kommunen erbjuda 80 nya arbetsplatser jämfört med förra året. Den stora skillnaden beror främst på att äldreomsorgen, som är det största arbetsområdet, inte hade möjlighet att ta emot några feriepraktikanter under pandemin.

– Trots det kan vi se en ökning i antal arbetsplatser och det är jätteroligt att det varit ett så stort intresse för feriepraktiken bland kommunens verksamheter i år, säger feriepraktiksamordnare Filippa Bogen.

Vad är feriepraktik?

Feriepraktik är ett handlett sommarjobb som kommunens ungdomar mellan 16 och 18 år kan söka. Feriepraktiken ger ungdomar en meningsfull och avlönad sysselsättning samtidigt som det är en möjlighet för oss att visa upp hur det är att arbeta i våra verksamheter.

Läs mer på strangnas.se/feriepraktik.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 december 2022