Feriepraktik 2024

Feriepraktik – för dig som är nyfiken på arbetslivet. Praktiken är tre veckor lång och ryms inom perioden vecka 24-32.

Är du född mellan 2006 och 2008 och vill få in en fot på arbetsmarknaden?

Feriepraktik ger dig en chans att testa på ett av alla roliga yrken som finns inom den kommunala verksamheten. Vi vill visa vår breda verksamhet och hoppas att feriepraktiken kan ge dig inspiration att välja yrke i framtiden. Kanske väljer du Strängnäs kommun till din framtida arbetsgivare?

Sök feriepraktik senast 31 mars

Ansökan till feriepraktiken är öppen från 6 mars till 31 mars. Du ansöker genom att klicka på länken och följa instruktionerna.

Ansökan till feriepraktiken 2024 har stängt

Nu lottas plasterna ut bland alla sökande. Du som ansökt om en feriepraktikplats får svar via e-post och meddelande i Varbi den 3 april om du tilldelats en plats eller inte. Håll utkik även i skräpposten efter e-post från Varbi.

Du behöver tacka ja eller nej till platsen senast den 10 april. Om du inte svarat senast den 10 april går platsen till annan sökande.

Frågor?

Om du inte hittar svaret på din fråga i de listade vanliga frågor och svar nedan kan du skicka e-post till feriepraktik@strangnas.se

Frågor om ansökan:

Alla som under 2024 fyller 16, 17 eller 18 år och är folkbokförda i Strängnäs kommun.

Du kan söka feriepraktik inom flera av kommunens verksamheter. Platser finns inom måltid, fastighetsskötsel, trädgård, vaktmästeri, lokalvård, administration, turism, kultur, samhällsbyggnad, service, vård och omsorg.

Den 6 mars öppnar ansökningen till feriepraktik. Då aktiveras en länk på den här sidan där du fyller i din anmälan. Du behöver inget CV eller personligt brev. Innan den 6 mars går det inte att ansöka om feriepraktik.

När du gjort din anmälan får du ett meddelande till din inkorg om att din anmälan är registrerad. Du har möjlighet att göra upp till 10 val av platser i din ansökan. Fler val ökar dina chanser till en lottad plats.

Den 3 april får du besked om du blivit erbjuden en plats eller inte. Tänk på att du måste svara ja eller nej till platsen senast den 10 april, annars går platsen till någon annan. All kontakt efter anmälan sker via e-post. Använd en aktuell e-postadress i anmälan och bevaka din inkorg med jämna mellanrum. OBS! Se till att valda perioder inte krockar med skolstart.

Frågor om erbjudandet:

Feriepraktikplatserna tillsätts genom lottning.

Ja, du kan få feriepraktik flera år i rad. Det påverkar inte lottningen att du sökt tidigare år eller om du fått feriepraktik tidigare år. Det är enbart lottningen som avgör vem som får en plats.

Du som sökt feriepraktik kommer att få svar den 3 april med information om du tilldelats en plats eller ej.

Du som tilldelas en plats och vill behålla platsen måste tacka JA senast den 10 april. Om vi inte får ett svar kommer platsen gå till en annan sökande. Du som inte har blivit erbjuden en feriepraktiksplats har fått ett e-postmeddelande om att du står som reserv. Om du skulle bli erbjuden en reservplats meddelar vi dig via e-post.

Frågor besvaras via feriepraktik@strangnas.se.

Feriepraktiken är tre veckor lång och du kan ansöka om en plats under följande perioder:

Period 1: vecka 24, 25 och 26
Period 2: vecka 27, 28 och 29
Period 3: vecka 30, 31 och 32

Du arbetar vanligtvis sex timmar per dag med uppehåll för obetald lunch.

Du får maximalt arbeta 90 timmar inom feriepraktiken.

Nej, men om du upplever att din feriepraktik av någon anledning inte fungerar som du tänkt dig så tala om det för din handledare. Ofta kan man hitta en gemensam lösning.

Tidsperioden är den du sökte om i din ansökan. Vi har ingen möjlighet att erbjuda dig en annan tidsperiod. De platser som du eller andra tackar nej till lottas ut till de som inte fått en plats.

När du blir tilldelad din feriepraktikplats framgår det på ditt erbjudande om du behöver ett registerutdrag från Polisens belastningsregister.

Olika arbetsplatser inom kommunens verksamheter kräver olika typer av registerutdrag från Polisens belastningsregister när det gäller feriepraktiken. Belastningsregistret innehåller uppgifter om den som fått påföljder för brott och som är skäligen misstänkt för brott.


Blankett: Utdrag för arbete inom skola eller förskola

Blankett: Utdrag för arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg


Beställ utdraget så snart du tilldelats din plats via polisens hemsida

Frågor om lön:

För 2024 är lönen:

82 kr i timmen för dig som var född 2007 eller 2008,

90 kr i timmen för dig född 2006.

Praktikersättningen inkluderar semesterersättning.

Praktikersättningen betalas ut via Sparbanken Rekarne. För att få ersättningen insatt på ditt bankkonto måste du fylla i ”Meddela bankkonto” (i länken nedan) och lämna till Sparbanken Rekarne i Strängnäs. Denna blankett fyller du i på din kontraktsskrivning. Du behöver anmäla ditt konto till Sparbaken Rekarne oavsett vilken bank du har.

Ersättningen betalas ut månaden efter du arbetet efter inlämnad tjänstgöringsrapport. Den ska vara ifylld och underskriven av dig och sedan inlämnad till din handledare på arbetsplatsen. Utbetalningsdagar i kommunen under perioderna är den 25e varje månad.

Har du frågor kring utbetalning, kontakta i första hand din handledare på arbetsplatsen.

Bankuppgifter (blankett) , 282 kB.

På Skatteverkets hemsida får du information om du behöver betala skatt för din lön. Läs här

Måste jag betala skatt?

Om du ska betala skatt eller inte beror på vilka andra inkomster du har under året.

Tjänar du mindre än 24 238 kr under år 2024 behöver du inte betala skatt.

För att skatt inte ska dras från din lön måste blanketten ” Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag (SKV 434) | Skatteverket ” fyllas i och lämnas i samband med att du skriver under ditt anställningsavtal.

Om arbetsplatsen:

Feriepraktik är en handledd praktik där man inte ersätter ordinarie personal utan istället är en extra resurs i verksamheten. Du förväntas vara närvarande, följa instruktioner och utifrån din förmåga prova olika arbetsuppgifter.

Vänd dig till din handledare som så snart som möjligt kontaktar feriepraktiksamordningen. Det gäller även om du skadar dig på väg till eller från praktiken. Du är försäkrad genom kommunen. Om du skadar dig ska du även vända dig till sjukvården.

Vid sjukdom måste du meddela din handledare. Rutinen och vem du ska kontakta får du veta av arbetsplatsen.

Du har ingen semester eller lediga dagar att plocka ut. Ledighet för enskilda angelägenheter kan godkännas. Prata med din handledare på arbetsplatsen. Du kommer inte att få någon lön för dagar med frånvaro.

Nej, vi står inte för resekostnader till och från arbetsplatsen.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 april 2024