Här är årets kulturstipendiater för 2022
Nu är det klart vilka som ska dela på årets kulturstipendium. Totalt sex personer och en grupp delar på 50 000 kronor.
Många sökte eller nominerades till Strängnäs kulturstipendier i år. Hela 42 utövare, föreningar och institutioner kom in med ansökningar och kvaliteten var hög bland de sökande. Stipendiaterna representerar i år kulturområdena litteratur, scenkonst, konst, dans och musik.
– I år bestämde kulturnämnden sig för att dela ut stipendier till flera stipendiater. De tre stipendiaterna som alla medlemmar i beredningsgruppen var helt överens om får 10 000 kronor var. Ytterligare fyra stipendiater får varsitt stipendium på 5000 kronor, säger Agneta Klingberg, kulturskolans rektor och ställföreträdande kulturchef i arbetet med stipendierna.
Här är alla stipendiaterna
Ingela Korsell tilldelas Strängnäs kommuns kulturstipendium med 10 000 kronor för sitt framgångsrika och omfattande författarskap, med fokus på unga läsare. Ingela skriver med ett genuint barnperspektiv och lyckas på ett unikt sätt engagera och inkludera läsaren. Hennes berättelser har ett samtida anslag, anpassat för barn på 2000-talet och lyfter svåra ämnen utan att det tar över. Ingela Korsell har, tillsammans med kollegan Åsa Larsson haft stor betydelse för Mariefred som litterärt utflyktsmål, genom PAX-böckerna.
Anders Duus är en av landets mest produktiva manusförfattare, dramatiker och översättare. Anders tilldelas Strängnäs kommuns kulturstipendium med 10 000 kr för sin omfattande produktion av dramatik för både barn, unga och vuxna. ”Hyenor” och ”Tang” har tidigare uppförts av unga skådespelare i Strängnäs kommun. Pjäsen ”Syrénvägen” i uppsättning av Scenkonst Sörmland 2022 blev väldigt uppskattad både av publik och kritiker. Anders Duus har ett särskilt engagemang för ett rikt kulturutbud på landsbygden och är väldigt generös med sina texter och sitt professionella stöd i olika lokala sammanhang.
Danskompaniet Framework Dancing Art får Strängnäs kommuns kulturstipendium med 10 000 kronor för sin höga tekniska kvalitet, intressanta dramaturgi och unika sätt att kombinera lärande med dansupplevelse. I barnföreställningen ”Cataracta” skapar de två dansarna och koreograferna en genuin publikkontakt genom sina smarta tempobyten, fantasieggande miljöer och sin artistiska idérikedom. Framework Dancing Art främjar dessutom dans lokalt, regionalt och nationellt genom att leda Danssommarjobb för unga dansare och genom att framföra dans i olika, oväntade miljöer.
Johan Patricny tilldelas Strängnäs kommuns kulturstipendium med 5 000 kronor för sitt fantastiska måleri. Johan utmärker sig främst genom sitt detaljrika porträttmåleri men även genom landskapsmålning och illustration. I Mariefred kan Johan ses som en del av stadsbilden när han utövar friluftsmåleri. Johan är också engagerad i hemkommunen genom olika kreativa konstprojekt. 2019 kunde man se Johans verk i en mycket välbesökt och uppskattad utställning på Kulturhuset Multeum.
Roger Lindgren får Strängnäs kommuns kulturstipendium med 5 000 kronor för sin stora betydelse för att lyfta fram och främja en positiv upplevelse av graffitikonst i Strängnäs kommun. Genom mångårigt lokalt engagemang på bland annat Kulturdagarna har Rogers graffitiverk spridit glädje och gemenskap och väckt ett stort publikt intresse. Genom bredden vad gäller motiv har konstverken upplevts som både tillgängliga och åldersövergripande.
Anton Josefsson är en ung, framgångsrik musikproducent och artist under namnet MVRE. Anton tilldelas Strängnäs kommuns kulturstipendium med 5 000 kronor för sitt personliga sound som kombinerar nydanande pop och Electric Dance Music. Anton arbetar musikaliskt världen över, vilket har lett till placeringar på spellistor med miljontals lyssnare och samarbeten med många etablerade producenter och artister. Anton Josefsson fokuserar inte bara på sina musikaliska framgångar utan vill vara en medveten förebild för mjuka manliga värden inom musikbranschen och allas rätt att få vara den man är.
Gunnar Jonsson får Strängnäs kommuns kulturstipendium med 5 000 kronor som uppmuntran för sitt stora intresse av att dokumentera miljöer, lokaler, händelser, evenemang och platser i Strängnäs kommun genom att teckna i blyerts. Gunnar har tecknat tusentals Strängnäsmotiv och har genom åren blivit en känd lokal profil i kommunen. Gunnar Jonsson har även haft en utställning i Galleriet på Multeum.
Stipendierna delas ut på kulturnämndens möte den 24 januari.
Så här fungerar stipendiet
Varje år beslutar kulturnämnden i Strängnäs kommun om kulturstipendier inom olika konstformer. Den totala stipendiesumman är på 50 000 kronor och kan sökas av enskilda personer, organisationer eller grupper.
Syftet med stipendiet är att lyfta och uppmärksamma kulturellt viktiga insatser inom områden så som dans, design, film, folkbildning, foto, konst, kulturarv, litteratur, musik och teater.
En beredningsgrupp tar beslut
Beredningsgruppen bestod i år av representanter från kommunens ungdomsråd och råden för funktionshinderfrågor och seniorfrågor, ställföreträdande kulturchef, kultursamordnare och politiker från nämndens presidium.
Ta del av mer information om Strängnäs kommuns kulturstipendier på vår webbplats.