500-årsresan fortsätter till Vasafesten i Mariefred

Bildcollage med Gustav Vasa och ballonger

Den 12 augusti fylls centrala Mariefred av både historia och kultur genom aktiviteter för barn, ungdomar och vuxna i alla åldrar. Staden bjuder bland annat in till en stor picknick, teater, kunglig maskerad, musik, konstpyssel och guidade vandringar.

Evenemangen och aktiviteterna i Mariefreds centrala delar håller på mellan klockan 13 och 20. Det är särkskilt fokus på de yngre besökarna och familjer fram till klockan 17.

Arrangörerna i företagarföreningen iMariefred vill uppmuntra alla som bor i kommunen och besökare utifrån att komma.

– Vi bjuder in till en fest med historiskt tema som sätter fokus på Mariefreds koppling till valet av Gustav Vasa till kung. Samtidigt vill vi skapa festlig och trivsam stämning och uppmanar därför alla att komma till vår picknick i Lottenlund. Låt oss uppleva Mariefreds största picknick! Kom med din picknickkorg eller takeaway från våra lokala matställen. Vi kommer också att kröna utklädda prinsar och prinsessor, så alla barn får gärna komma utklädda till det de själva vill, säger Hanna Widinghoff, producent för Vasafesten i Mariefred.

Ett program med något för alla

Vasafesten i Mariefred har skapat en fest med ett brett program. Här kan du vara med i fredsprojektet Hela Sverige flätar, marknadslajv och rörelseglädje eller ta del av musik och allsång, föreläsning om alla människors lika rätt genom tiderna, dans, teater och guidade vandringar. Sist men inte minst kan du vara med och bygga Gripsholms slott i lego tillsammans med två riktiga lego-proffs kända från tv.

–  Alla kommundelarna väljer själva i vilken form de vill tolka året och de fyra teman som är beslutade – makt, demokrati, mänskliga rättigheter och folkhälsa. Mariefred är ännu en spännande plats i vår kommun med koppling till den historiska händelsen, inte minst genom att vasaborgen Gripsholms slott ligger här. Jag vill också gärna passa på att tipsa om två projekt där man har tolkat historiska händelser i Mariefred – de fina elskåpen som elever har målat och konststaketet vid Gripsholms värdshus, säger Johanna Nyberg, projektledare för 500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid.

Du hittar hela programmet och information om vad som gäller under Vasafesten i Mariefred i vår evenemangsguide.

500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid

Under 2023 skapar vi som bor, lever och verkar i Strängnäs kommun minnesvärda och gemensamma upplevelser i bred lokal samverkan. Vi tar avstamp att Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523. Händelsen hade stor betydelse för hela Sverige och har påverkat landets utveckling på olika sätt som inte enbart har varit positiva.

Hela året lyfter vi olika perspektiv som demokrati, makt, mänskliga rättigheter och folkhälsa under namnet ”500-årsresan – genom dåtid, nutid och framtid”.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 juli 2023