Bra att veta inför Strängnäs marknad

Lördagen den 14 oktober är det dags för Strängnäs årliga marknad! Här hittar du praktisk information som kan vara bra att ha inför marknadshelgen.

Marknaden 2019

Öppettider för marknad och tivoli

Strängnäs marknad är öppen mellan klockan 8–18 lördagen den 14 oktober.

Tivolit är öppet följande tider:

  • Fredag 13 oktober klockan 18–22
  • Lördag 14 oktober klockan 10–22
  • Söndag 15 oktober klockan 11–17

Ställ bilen hemma om du kan

Strängnäs marknad lockar över 30 000 besökare varje år och därför kan det vara svårt att hitta parkeringsplats i direkt anslutning till marknaden. Flera centrala gator och parkeringar är avstängda eftersom de är en del av marknadsplatsen. Du som kan – ställ bilen hemma.

Marknadens område i Strängnäs 2023

Marknadens område i Strängnäs

Om du tar bil, parkera gärna vid:

Tänk på säkerheten när du parkerar: blockera inte in- och utfarter. Klicka på namnen för att få upp parkeringsplatserna i kartverktyget Google Maps.

Extra cykelparkeringar

Under helgen ställer Strängnäs kommun ut extra cykelställ för att underlätta för dig som väljer att cykla till marknaden. Du hittar information om cykelparkeringar genom att klicka här.

Förändringar i kollektivtrafiken

Mellan fredag klockan 15 och söndag klockan 16 kör stadslinjerna och linje 332 en alternativ körväg.

Tillfälliga hållplatser

Den ordinarie busshållplatsen vid Tingshuset trafikeras inte under helgen. Resenärer som reser med linje 1 hänvisas istället till hållplats Stora Torget eller Resecentrum. Resenärer med linje 3 hänvisas till hållplats Stora Torget, Resecentrum eller Vasaskolan.

Hållplats Stora Torget flyttas tillfälligt en bit österut på Storgatan till i höjd med Djäknehallen.

Busslinjer under marknaden 2023

Busslinjer under marknaden

Information för dig som är ung

Fritidsgården i Strängnäs är öppen både fredag och lördag och fältare från fritidsgårdarna kommer att vara ute under helgen.

Fritidsgårdarna och Team Ungdoms schema under helgen är följande:

  • Fredag 13 oktober: Strängnäs fritidsgård är öppen klockan 17–22.30 och Team Ungdom fältar mellan klockan 14–23.
  • Lördag 14 oktober: Strängnäs fritidsgård är öppen klockan 17–21 och Team Ungdom fältar mellan klockan 17–23.

Fritidsgårdarna informerar om sina aktiviteter via deras sociala medier. Du hittar alla konton här på vår webbplats.

Trygga vuxna på stan under helgen

Under marknadshelgen kommer nattvandrare från föreningen Ljus Framtid, personal och volontärer från polisen, ungdomsvägledare samt ordningsvakter att finnas ute på stan. Fältare från socialtjänsten är också i tjänst under kvällstid. De har jackor med tryck så att de lätt känns igen.

Vad är Strängnäs marknad?

Strängnäs marknad är en tradition som sträcker sig århundraden tillbaka i tiden. År 1756 fick staden kungligt privilegium att anordna marknad och sedan dess har det hållits marknad i Strängnäs. Sedan 1957 har föreningen IK Viljan arrangerar Strängnäs marknad arrangerat marknaden och har under åren utvecklat marknaden till att bli en av de mest attraktiva marknaderna i Sverige. IK Viljan skriver såhär om evenemanget:

Marknadsknallar kommer till Strängnäs och bygger sina marknadsstånd i stadens centrala delar. Sortimentet har utvecklats, från traditionella marknadsprodukter till kvalitetsvaror av olika slag. Många lokala konsthantverkare ställer ut sina egentillverkade alster och stadens företagare medverkar på olika sätt.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 oktober 2023