Björkebyleden

Innan du börjar cykelturen, promenera ner bland björkarna och titta på runstenen som restes av Stallarholmens Vikingar den 2 juli 2006. Det är 1000 år sedan någon runsten restes i våra trakter. Texten lyder: Stallarholmens Vikingar reste stenen som en länk mellan forntid och framtid. Den första helgen i juli varje år har vi en stor Vikingafestival här med många aktiviteter av skilda slag.

Betongsoffan på konstpausleden

1. Konstpaus (se karta ny sträckning)

Konstpaus var ett projekt med medel från ESF rådet som avslutades 2007. Längs en ungefärlig sträcka på cirka två kilometer finns fem konstverk utplacerade. De flesta är lättillgängliga längs med vägen och nära vattnet, ett återfinns i en skogsglänta.

Gesta gård Stallarholmen

2. Gesta gård

Nära Gesta gård (privat ägo) finns Gesta viltvatten med fina fågellokaler. så passa på att ta en liten paus och spana efter fåglar.

strängnäsornitologerna.se/fagellokaler

Gesta Mångfald

3. Markernas mångfald

Naturskyddat område med en mycket rik flora. Ta en fin promenad över kullarna! Lite längre bort utmed vägen passerar du det som förr var Gesta skola. Lägg märke till milstenen!

När du kommer fram till Strängnäsvägen sväng vänster och följ Strängnäsvägen till Sandåsa där leden går in till vänster.

4. Sandåsa timber AB

Träförädlingsföretag.

Vid nästa vägskäl träffar du på Näckrosleden (vill du cykla till Strängnäs sväng höger och följ Näckrosleden) och följer den till vänster tills du viker av mot Björkeby.

Mellan Hallinge och Stavtorp är en kort sträcka (ca 500 meter) vid Gröndal belagd med krossten och vi rekommendera att man där leder sin cykel.

Du har också möjligheten att följa Näckrosleden till Mariefred. Kommer du därifrån kan du nu följa Björkebyleden till Stallarholmen. Alla möjligheter finns. Bara att välja!

 

Björkeby gård

5. Björkeby gård

Skänktes på 1400-talet av Sten Sture d.ä. till klostret i Mariefred. Efter reformationen skänkte Gustav Vasa gården till en av sina rådsherrar. På 1600-talet blev Björkeby sätesgård och officersboställe. Privat ägo.

Ulriksberg gård, Stallarholmen

6. Ulriksberg

Gården härstammar från 1600-talet och var då länsmansgård. Från början var namnet på gården Krågesta. Privat ägo. Njut av cykelturen! Förr var den här vägen förbindelsen mellan Mariefred och Stallarholmen.

Vid Kumla korsar du Mariefredsvägen och fortsätter mot Salby. Här möter du Herrestaleden. Lederna går tillsammans mot Stallarholmen.

Tillbaka till Stallarholmen. Nu är den här cykelturen slut och du passar kanske på att ta ett dopp vid Östabadet. Sen kan du passa på att ta en fika vid Gula Industrihuset. Här finns Bageri Speceri, ett prisbelönt vedugnsbageri med café och butiker med tydligt fokus på återbruk, lokal och ekologisk produktion.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 september 2023