Selaön, upplev Sveriges största insjö-ö

Se ett barockslott, gå på alpackapromenad, upplev lammyoga, besök gårdsbutiker, håll ett kalas eller ta en cykeltur. Vill du stanna en natt eller två finns här boende i gårdsmiljö eller stuga.

Ön har en rik historia och ingen annan del av Sörmland kan visa upp lika många runstenar som på Selaön, här finns 25 stycken. Ön och fastlandet binds samman via en bro och samhället Stallarholmen ligger delvis på ön och delvis på fastlandssidan.

Se & Göra

Mälsåkers slott

Mälsåkers slott

På Selaön finner du ett av Sveriges vackraste barockslott. Mälsåkers slott lever upp på sommaren och då kan du besöka slottet och gå en guidad tur på egen hand. Under sommaren visas även konstutställningar och utställning kring med slottets historia och det ges musikkonserter.
Hemsida: mälsåker.nu

Cyklister tar paus vid Mälsåker

Foto: Ulf Huett

Cykellederna på Selaön

De små vägarna på Selaön är perfekta för en cykeltur. På ön finns två leder "Överselöleden" och "Ytterselöleden" som tar dig förbi sevärdheter och natur.
Tips! Köp en picknick med dig från någon av Stallarholmens caféer eller restauranger.
Vill du cykla mer så finns två leder även på fastlandssidan om Stallarholmen.
vår sida Cykla kan du ladda ned kartor över lederna.

Alpackor vid Odensicke gård

Odensicke gård

På Odensicke gård erbjuder man djurupplevelser på landet. Här finns hästar, kor, får, höns, kaniner, alpackor, hundar och katter.

Alpackapromenad

Hos Odensicke gård på Selaön kan du få vara med och mata alpackorna, leda, klappa och umgås med detta fantastiska djur. Promenad i skog och mark.
Fika ingår och om du vill kan besöket avslutas med att även hälsa på gårdens andra djur. Förboka via e-post eller telefon. Se Facebooksidan.

Djurskötare för en dag

Spendera en dag på gården med djuren. Hjälps åt att sköta dem och göra olika sysslor. Lunch ingår. från 7 år och uppåt.
Fasta datum i juli, mer information och bokning, se Facebooksidan.

Barnkalas på landet

Boka ett unikt kalas med lantligt tema. Rundvandring på gården och hälsa på alla djuren. Sedan samlas man i gårdens mysiga jordkällare där det är dukat för kalas. Välj sedan mellan en ridtur på någon av gårdens hästar eller en promenad med alpacka. Skattjakt och godispåse avslutar kalaset.

Facebooksida: Odensicke gård

Åsa gravfält

Åsa gravfält

Gravfält med skeppssättning och naturreservat som ligger på Överselösidan av ön. Hit hittar många besökare året runt, men speciellt i april månad då Backsipporna blommar och många gör då en utflykt hit för att se den fridlysta blomman som breder ut sig framförallt på den östra betesfållan.
Hemsida: länsstyrelsen.se/sodermanland

Selabonden och Hästlugn

Häst och gårdsaktiviteter för unga med fokus på vänskap mellan människa och djur. Boka ett eget tillfälle för hästaktivitet eller kika på hemsidan för datum för årstidsanpassade event. Under sommaren arrangeras även Lammyoga på Åsa gravfält vid ett antal tillfällen.
Hemsida: hastlugn.com

Tre kockar i Sörmland

Tre kockar i Sörmland

Fixar små och stora finurliga kalas på lokala råvaror i säsong. Tre kockar består av: Charketuristen & matentreprenören Lasse Dahlén, levnads & matkonstnären Maria Printz, mathantverkaren & fotografen Patrik Arneke.
Facebooksida: facebook.com/trekockar

Gårdshuset Selaön restaurang

Fokus på mat, gastronomi och upplevelser. I Gårdshuset serveras "hemma hos" måltider för upp till 10 personer. I restaurangen vid Äleby gård matlagningsaktiviteter, måltider, fester, kalas och konferenser.
Sommaren 2024 erbjuder Gårdshuset sommarmåltider , 131 kB. på fasta datum med olika tema.
Hemsida: gardshusetab.se

Selaöns vingård

Mikrovingård som etablerades 2019 och består idag av ett vineri och en vingård.
Öppet endast för bokade visningar.
Hemsida: selaonvingard.se

Gårdsbutiker

Lokalproducerat och närodlat. Botanisera och shoppa i öns gårdsbutiker!
Kilfröslunda gård. Odling av grönsaker, bär och blommor. Självplock av jordgubbar och hallon samt övriga somriga grönsaker.
Facebooksida: kilfröslundagård
Klippinge gård. Odling, självplock och försäljning av majs.
Facebooksida: klippingegård
Äleby gård.Viltkött, styckat och förädlat i gårdens egna vilthanteringsanläggning.
Hemsida: aleby.com
På fastlandsidan av Stallarholmen hittar du även Köttbutiken Millert & Dahlén.

Boende

Vill du stanna en natt eller två på ön? Här finns boende i herrgårdsmiljöer på någon av öns många gårdar eller hyr en egen stuga.
På vår sida över boende i Stallarholmen hittar du mer information. På Stallarholmens egna hemsida hittar du även privata alternativ.

Äta och fika

Vid Mälsåkers slott finns sommarscaféet som är öppet sommartid och vid det lilla torget i Stallarholmen finns Pizzeria Berivan och Ohlssons hembageri. Äleby gård har restaurang för event och särskilda tillfällen. Fler alternativ hittar du också på fastlandssidan i Stallarholmen med bland annat Värdshuset Gripen vid brofästet och prisbelönta Bageri Speceri i Gula industrihuset.
vår sida Äta och fika i Stallarholmen hittar du mer information.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 maj 2024