Konst i Strängnäs kommun

Ta del av konsten i Strängnäs kommun. Konstslingor utomhus, konstgallerier och Svenska Statens porträttsamling. Verk av etablerade konstnärer, verk av framtidens stjärnor och historiska verk allt kan du uppleva här.

För öppettider se respektive hemsida.

Flytande Med Utsikt.

Konstpromenad i Strängnäs

Förena nytta med nöje! Vandra runt i de centrala delarna av Strängnäs stad och lär dig mer om den offentliga konsten. Konstpromenaden listar spännande verk, startar vid Multeum och slutar på Visholmen strax intill.
På kulturkontorets sida för konstpromenaden kan du läsa mer och ladda ned karta till Konstpromenad .

Konststaketet vid Värdshuset belyst och med blommor framför

Sverige 500 år - upplev 140 meter Svensk histioria i Mariefred

Konststaketet finns vid Gripsholms värdshus och här kan du se 71 motiv som avbildar olika historiska händelse från 400- talet fram till idag.
Läs mer om motiven och lyssna på berättelsen bakom dem genom att scanna en QR- kod eller besök sverige500ar.se. Berättelserna är inlästa av Herman Lindqvist och Jim Sjöberg.

Ulvhälls hällar konstverk

Foto: Björn Norberg

Ulvhälls hällar, Strängnäs

Konsten visas under sommarhalvåret mitten av maj - september, parken är öppen för besökare året runt. Fokus är att göra konsten tillgänglig och öka intresset för samtida konst. Konsten ligger längs med en promenadslinga som ligger precis intill Ulvhälls herrgård och Mälaren. Slingan underhålls ej vintertid.
Facebooksida: ulvhallshallar

Multeum

Foto: Peo Bengtsson

Kulturhuset Multeum Strängnäs och kommundelsbiblioteken

På Kulturhuset Multeum och kommundelsbiblioteken pågår utställningar året runt. Här visas konst av lokala och kända konstnärer. Se vår evenemangskalender för att hitta aktuella utställningar på respektive plats.

Konstfabriken Strängnäs

Ett hus fullt med konstnärer, konsthantverkare och musik på vackra Tosterö i Strängnäs. Håll utkik på Konstfabrikens facebooksida för information om deras gemensamma utställningar och aktiviteter.
Facebooksida: facebook.com/konstfabrikenstrangnas

Gripsholms slott

Svenska statens porträttsamling, Gripsholms slott

På Gripsholms slott i Mariefred finns det äldsta nationella porträttgalleriet i världen. Porträttsamlingen hör även till de största och omfattar idag cirka 5 000 verk, företrädesvis oljemålningar. På slottet finns över 800 av dessa porträtt. Grunden till konstsamlingen lades redan på 1500-talet under Gustav Vasas regering och sträcker sig fram till årets hedersporträtt.
Hemsida: Gripsholms slott porträttsamlingen

Leksaker staplade på varandra i POM Gallery gårdsplan.

POM Gallery, Mariefred

Vid Rådhustorget i Mariefred ligger ett konstgalleri som har inriktat sig på att visa "framtidens stjärnor", ny ung konst. Öppet året runt lördagar och söndagar, med ett vinteruppehåll mitten av december till slutet av januari. Sommartid utökas öppethållandet till alla dagar i veckan.
Hemsida: pomgallery.se

Strängnäs konstgalleri

Strängnäs Konstgalleri

Ett konstgalleri där olika utställningar pågår året runt mitt i Strängnäs. Här kan du se bildkonst, skulptur och lyssna på föredrag om konst. Galleriet drivs av konstnärer helt ideellt (Strängnäskonstgalleriförening) och för den intresserade kan man bli stödmedlem och delta i konstlotteriet en gång om året. Vi är även medlemmar av Riksorganisationen Sveriges Konstföreningar.
Följ oss gärna på facebook.com/strangnaskonstgalleri eller se vår hemsida och se vilka aktuella utställningar som är bokade eller de som pågår just nu.
Hemsida: strangnaskonstgalleri.se

Gula Industrihuset

Gula Industrihuset Stallarholmen

Här finner du bland annat Lena Linderholms galleri och butik, med Lenas välkända konst, keramik och textil, och Stallarholmen Art Gallery. Utöver dessa hittar du flera verksamheter i huset så som en återbruksgalleria, Printz bageri, Millert & Dahléns köttbutik med mera.
Hemsida: gulaindustrihuset.se

Fröken flinga och lövharen

Magiska stigen, Strängnäs

Magiska stigen på Långberget i Strängnäs är barnen egen sagostig. Första delen invigdes i juni 2020 och här hittar du skulpturen "Fröken flinga och lövharen" skapat av Eva Fornåå. I juni 2022 har stigen byggts på med flera skulpturer.
Flera av konstverken på Magiska stigen saknas efter en stöld som skedde mars 2023. Kulturkontoret undersöker hur och när Magiska stigen ska kunna återställas.
Hemsida: barn och ungdomskultur/magiskastigen

Saknar du något på listan? Hör av dig till oss på e-post: turism@strangnas.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 mars 2024