Ytterselöleden

Den här cykelturen tar dig ut på Selaön. Ön delas mellan Ytterselö och Överselö socknar och är med sina 95 km2 Sveriges största insjö-ö. Under vikingatiden var vattenståndet betydligt högre och Selaöns vikingarna kunde nå hela den då kända världen med sina fartyg. De stora gravfälten med sina storhögar vittnar om att det var en rik bygd.

Stallarholmen är en levande plats väl värd att besöka. Här ordnas attraktiva evenemang så som Korv- och brödfestival, SuperLOPPIS, Visdagar vid Mälsåkers slott och Vikingafestival vid Östabadet med mera.

Service och affärer finner du i tätorten runt bron.

Vi har många fritidsboenden, speciellt i Husby, Tuna, Nällsta och Norrtorp på Selaön och Herresta, Edeby inom Toresund. Näringar är jordbruk, fiske och småföretag. Våra främsta sevärdheter är våra tre medeltida kyrkor och Mälsåker slott.Är du badsugen finns Östabadet centralt i Stallarholmen. Ekebyviksbadet på Överselö och Tunaviksbadet på Ytterselö.

Bussförbindelser finns från Läggesta järnvägsstation- Mariefred och Strängnäs.

Vid infarterna till samhället och vid bensinstationen finns översiktskarta.

Läs mer på Stallarholmens egna hemsida: stallarholmen.info

Husby tegelbruk

1. Husby Industrihus

Var till slutet av 1970-talet tegelbruk, det sista av öns många tegelbruk. Idag plats för småindustrier och hantverkare och är under utveckling för att rymma fler.

2. Tuna by

Gammal bebyggelse med trivsam familjemiljö.

kor i hage på Selaön

3. Eknäs

Vägen mellan Eknäs och Fjällsta är grusväg.

4. Avstickare till Bålberget förbi Nällsta

Vid Skäggesta korset fortsätt rakt fram mot Norrtorp. Efter vägen passeras flera gårdar och bland annat Nällsta by och innan Gustavsberg kan man på vänster sida se ett mycket välbevarat soldattorp.

5. Bålbergets fornborg

Försvarsanläggning från folkvandringstiden. Namnet kommer av att man tände eldar för att varna för fiender som kom sjövägen. Cirka 300 meters promenad.

6. Sjöbacka brygga

Tag gärna en paus vid stranden med vacker utsikt mot Ringsö, en ö för fritidsboende.

Cyklister som tar en paus i bokskogen vid Mälsåker

7. Mälsåker bokskog

Selaöns enda bokskog som planterades i början på 1900- talet.

Arbetarbostad vid Mälsåker

8. Mälsåker arbetarbostäder

Lite varstans på Ytterselö kan man upptäcka tegelhus med samma utformning. De uppfördes i början av 1900-talet av dåvarande ägaren till Mälsåker som arbetarbostäder.

9. Mälsåker gods

Skogs och lantbruk. Till godset hör stall och travbana.

Mälsåkers slott från sjösidan

10. Mälsåker slott

Uppfördes under medeltiden och fick sitt nuvarande utseende i slutet av 1600-talet. Ritningarna utfördes av Nicodemus Tessin d.ä. Slottet eldhärjades i januari 1945. Under senare år har omfattande renoveringsarbeten utförts. Under sommaren är slottet öppet för besökare, här visas konstutställningar och ges musikkonserter. Midsommarafton arrangerar hembygdsföreningen ett mycket uppskattat firande i parken. Här finns ett Slottscafé som är öppet under slottets öppettider.
För att läsa mer om slottets spännande historia och öppettider se:
malsaker.nu

hembygd.se/stallarholmen

Milstolpe

11. Milstolpe

Mycket ovanlig, gammal milstolpe av ek finns vid vägen mellan Mälsåker och Tuna.

Cyklister som passerar Ytterselö kyrka

12 Ytterselö kyrka

Kyrkans äldsta delar är från 1100-talet. Den är starkt präglad av herrskapen på Mälsåker. Här finns två gravkor ett från 1650 och det andra från 1728, vilket utgör högkoret. Fönstrets glasmålning är av den kände konstnären Einar Forseth. Söder om kyrkan står ett märkligt gravmonument över Hans Åkesson Soop och hans hustru Elin Eriksdotter Kagg. Monument är uppbyggd på fyra kalkstenspelare och med ett spåntak som skyddar den underliggande gravstenen.

Gårdshuset Selaön

Strax intill Ytterselö kyrka ligger Gårdshuset Selaön med fokus på mat, gastronomi och upplevelser. Här i gårdshusets matsal kan man boka in en middag för 4-10 gäster samt att här finns även ett torp att hyra med plats för 4 personer.

gardshusetab.se

13. Tunavik

Här finns en privat badplats.
Turen fortsätter nu fram till fritidshusområdena Framnäs och Husby där numera många är permanentboende.

Tillbaka till Stallarholmen. Nu är den här cykelturen slut och du passar kanske på att ta ett dopp vid Östabadet. Sen kan du passa på att ta en fika vid Gula Industrihuset. Här finns Bageri Speceri, ett prisbelönt vedugnsbageri med café och butiker med tydligt fokus på återbruk, lokal och ekologisk produktion.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 februari 2024