Sommarfest presenterar stolt – Jelassi

Artisten Jelassi sitter på en stol i en studio

Rapparen och konstnären Jelassi kommer till Sommarfest den 7 juni. Prisbelönade Jelassi rappar och sjunger personligt och utlämnade om sitt liv, sin uppväxt och sina minnen.

Jelassi har skrivit texter och hängt med olika rappare och producenter sedan tonåren. 2018 släppte hon sin första låt ”Inte konsti” på Youtube. Ett år senare kom debutsingeln ”Keff båt”och EP:n ”Port 43” vilket ledde till att Jelassi blev nominerad till Grammis för Årets nykomling och Årets musikvideo. På P3 Guld-galan 2021 blev Jelassi utsedd till Framtidens artist och åkte sen på turné med Zara Larsson.

Dyslexi och självkritik

Det såg ut som att Jelassis karriär skulle gå spikrakt uppåt här men hennes mående satte albumsläpp och turnerande på paus. Självkritiken ledde till en depression. I flera intervjuer berättar Jelassi om sitt mående, en berg- och dalbana som fick henne att färdas mellan att känna sig bäst och sämst om vartannat. Nyligen fick hon diagnosen dyslexi som hon har kämpat med hela livet utan att veta vad det var.

Jelassi beskriver sig själv som ett maskrosbarn och vill vara en förebild för ungdomar. Hon säger sig vara trött på negativism, glorifiering av våld och droger och vill i stället bidra med någonting annat.

Hyllningar och priser

2023 kom debutalbumet ”Dom har bara gett mig ett namn”. Kritikerna hyllade plattan som relevant och viktig och DN beskrev musiken som ”Hiphop som behövs”. 2024 har fortsatt i hyllningarnas tecken med ett prisregn – Årets album på P3 Guld, Årets textförfattare och Årets hiphop på Manifestgalan och sist men inte minst Årets textförfattare, Musikförläggarnas pris 2023.

Missa inte Jelassi på Sommarfest den 7 juni.

Mer om Jelassi

Fatima Jelassi Meijer är uppväxt i Farsta och i sin pappas hemland Tunisien. Nyligen började också Jelassis karriär som skådespelare, bland annat i tv-serien Från trakten och en serie med Mia Skäringer.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 mars 2024