Sommarfest är tillbaka – boka in den 6 och 7 juni

texten Sommarfest i Strängnäs på lila bakgrund och grafik

Årets Sommarfest i Strängnäs blir något för alla men med ett extra fokus på ungdomar. Det blir konserter och aktiviteter, löpar- och cykeltävlingar, dansband, hantverksmarknad, en massa fika och annat kul.

Nu kan vi äntligen berätta att Sommarfest i Strängnäs återkommer den 6 och 7 juni. Arbetet med att planera allt pågår för fullt men så här ser årets upplaga av Sommarfest ut i stora drag med reservation för ändringar.

Visholmen – en plats för kultur och idrott

Sommarfest kommer att märkas på flera platser i centrala Strängnäs. I år ligger scenområdet och platsen för löpar- och cykeltävlingarna på Visholmen. Hela Visholmen blir ett område där kulturen och idrotten möts med fokus på folkhälsa. Dessutom blir det evenemang och aktiviteter på andra platser i stan som till exempel Västervikstorget, kulturhuset Multeum, Gyllenhjelmstorget och de äldre kvarteren med Ugglans park och Hospitalsgatan, domkyrkan och Grassagården.

– Det känns så roligt att vi nu kan berätta att Sommarfest är tillbaka. Vi fokuserar på gemensamma upplevelser, framtidshopp och rörelse. Det känns också riktigt bra att vi kan bjuda in alla, det kostar inget att vara en del av festen. Det finns såklart några saker som kostar pengar och det är till exempel att fika och äta eller delta i loppen i Strängnäs 500. Men att kolla och heja på alla som springer och cyklar är både festligt och gratis. Boka in den 6 och 7 juni i era kalendrar nu och anmäl er till loppen – detta vill ni inte missa, säger Johanna Nyberg, projektledare för Sommarfest i Strängnäs.

Nationaldagen den 6 juni

Den 6 juni klockan 9 startar dagen traditionellt med blåsmusik från domkyrkans torn och klockan 10 öppnar domkyrkan med festgudstjänst, musik och visningar. Dagen fortsätter med nationaldagsfirande med musik i Ugglans park. I år blir medborgarskapsceremonin en del av nationaldagen. Visholmen blir arenan för Strängnäs 500 olika lopp inom löpning och MTB-cykling. Det blir också hantverksmarknad och dansband i vår fikaidyll.

Det här händer 6 juni

  • Nationaldagsfirande med musik, medborgarskapsceremoni och tält med workshop för barn – Ugglans park
  • Strängnäs 500 MTB cykel- och löpartävling med motionslopp, tävlingslopp och aktiviteter – start och mål på Visholmen
  • Blåsmusik, festgudstjänst med biskop Johan Dalman, visningar och kyrkkaffe – Domkyrkan och kyrkberget
  • Hantverksmarknad – Västervikstorget

Ungdomar i fokus den 7 juni

Den 7 juni är det skolavslutning för de flesta skolorna i kommunen. Vi startar sommarlovet med en rolig fest för alla ungdomar på Visholmen. Skolavslutningsfesten ett samarrangemang mellan Strängnäs kommun, musikföreningen Katakomb och ungdomsrådet SKUR.

Dagen börjar med en succé från förra året – Strängnäs 500-loppet Rulla och Rusa, som är anpassat för personer med funktionsvariationer. Efter loppet blir det konserter på stora scenen. I år blir det två scener på festivalområdet – en större scen och ett mindre tält. I anslutning till scenerna bjuder Ung i Strängnäs in till roliga aktiviteter på festivalområdet under hela kvällen.

– Vi vet att många är nyfikna på programmet mer i detalj och alldeles snart ska vi börja släppa namn på artister och berätta mer om aktiviteterna. Jag vill också passa på att tacka alla ungdomar och andra som har hört av sig med önskemål. Vi har lyssnat och tror att vi har lyckats uppfylla en del iallafall, säger Johanna Nyberg.

Hela festen är nykter såklart och det betyder att området är alkohol- och drogfritt.

Det här händer 7 juni

  • Konserter och en massa aktiviteter – Visholmen
  • Strängnäs 500 Rulla och Rusa, start och mål – Visholmen
  • Brädspel och häng - Multeum
  • Demokratifika – träffa de politiska partierna inför EU-valet – Gyllenhjelmstorget

Återupplev Sommarfest 2023

Vi har samlat mycket av det som hände under 500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid och Sommarfest 2023. Ta en titt på vår samlingssida 500-årsresan i Strängnäs här på vår webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 mars 2024