Adoptioner

Har du tankar på att adoptera kan du kontakta familjerätten i Strängnäs kommun för information.

Utländsk/internationell adoption

Om du vill adoptera ett barn från ett annat land ska du ansöka om ett medgivande. Det gör du genom att vända dig till familjerätten. Blivande adoptivföräldrar utreds och förslag till socialnämnden om så kallat medgivande, lämnas. För att adoptera ett barn från annat land måste du ha gått en särskild föräldrautbildning som kommunen anvisar till.

Barnets förmedlas oftast genom en auktoriserad adoptionsorganisation.

När barnet har anlänt, ansvarar familjerättssekreterarna för stöd och uppföljning samt bevakar att adoptionen beslutas i domstol.

Nationella adoptioner

Det händer, men det är mycket ovanligt, att svenska barn lämnas för adoption.

Om du vill adoptera en närståendes barn, till exempel din makes eller makas barn – så kallad närståendesadoption, ska du vända dig till tingsrätten med en ansökan. Tingsrätten begär sedan ett yttrande från familjerätten där en utredning görs innan tingsrätten fattar beslut.

Vårdnadshavare och barn som fyllt 12 år ska alltid lämna samtycke till adoptionen. Man ska alltid efterhöra inställningen till adoptionen från den biologiske föräldern som barnet inte bor tillsammans med. Vid en adoption upphör underhållsskyldighet och arvsförhållande i förhållande till den föräldern.

Kontakt

 • Socialkontoret

  E-postadress:

  socialnamnden@strangnas.se

  Besöksadress:

  Nygatan 10

  645 80 Strängnäs

  Fax 0152-296 05

 • Rådgivning familjerätt och faderskap

  Telefon:

  0152-299 07

  E-postadress:

  familjeratten@strangnas.se

  Lämna ett meddelande med ditt namn och telefonnummer på telefonsvararen så ringer vi upp dig så snart vi har möjlighet. Telefonsvararen lyssnas av måndagar, onsdagar och fredagar.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 december 2019